Какво е Пресбиопия (Старческо Далекогледство)? – Симптоми, Лечение, Цени на лещи за корекция

Определението за очното състояние пресбиопия (Старческо Далекогледство) е процеса на постепенна загуба на способността на зрението, да се фокусира върху близко разположени обекти. Това е естествен, често доста досаден процес, свързан с остаряването и не трябва да се възприема като заболяване а като част от процеса на стареене. Пресбиопията обикновено става забележима в началото до средата на 40-те години и продължава да се влошава, до около 65-годишна възраст.

Поради естеството на това очно състояние и поради факта, че е свързано с възрастови промени като остаряване, често се нарича старческо зрение, старческо далекогледство или състояние на по-късите ръце. Често хората със старческо зрение опитвайки се да видят часовника си, телефона си или просто искат да прочетат книга, брошура или вестник изпъват ръцете си максимално напред, за да отдалечат картината от очите си. Това действие помага в ранна фаза на старческо далекогледство, но в по-късен етап хората казват:

„Просто ръцете ми стават все по-къси.”

Какво е Пресбиопия и как да я разпознаем в ежедневието?

Хората най-често се запознават с пресбиопията, когато започнат да държат книги и вестници на една ръка разстояние, за да може да ги прочетат. Очен преглед при лекар офталмолог може да потвърди тази диагноза.

Пресбиопията може да се коригира с очила или контактни лещи. Като дългосрочен вариант, гарантиращ добро зрение може да помислите и за хирургия за поставяне на вътреочни лещи.

Старческо Далекогледство (Пресбиопия) Симптоми

Пресбиопията се развива постепенно. Може първите признаци и симптоми да забележите след 40 годишна възраст:

  • Тенденция да държите материали за четене по-далеч, за да направите буквите по-ясни
  • Замъглено зрение при нормално разстояние за четене
  • Преумора на очите или главоболие след четене или работа на близка дистанция

Може да забележите тези симптоми да са влошено, ако сте уморени, пили сте алкохол или сте в слабо осветено помещение и светлината не ви е достатъчна.

Имате нужда от очила с безплатна изработка и на по-ниска цена?

Кога да отидете на лекар офталмолог?

Посетете очен лекар, ако размазаното зрение на близък план Ви пречи да четете, прави работа на близка дистанция трудна или непосилна или изпитвате затруднения в извършването на други нормални дейности на близко разстояние. Лекарят може да определи дали имате старческо зрение и да Ви посъветва за вашите възможности за корекция съобразени с Вашият начин на живот.

Незабавно да се потърси медицинска помощ, ако:

  • Имате внезапна загуба на зрението на едното око
  • Изпитате внезапно мъгливо или замъглено зрение
  • Виждате проблясъци, черни петна, или ореоли около светлини

Как виждат пациентите със старческо далекогледство (пресбиопия)?

Зрение при пациенти без пресбиопия – образно казано 0 диоптъра пресбиопия и нормално зрение

Зрение при пациенти с 0 диоптъра пресбиопия по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с 0 диоптъра пресбиопия по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с 0 диоптъра пресбиопия по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с 0 диоптъра пресбиопия по време на шофиране

Зрение при пациенти с +1 диоптъра пресбиопия (старческо далекогледство)

Зрение при пациенти с +1 диоптъра пресбиопия по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с +1 диоптъра пресбиопия по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с +1 диоптъра пресбиопия по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с +1 диоптъра пресбиопия по шофиране

Зрение при пациенти с +2 диоптъра старческо зрение – Пресбиопия

Зрение при пациенти с +2 диоптъра пресбиопия по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с +2 диоптъра пресбиопия по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с +2 диоптъра пресбиопия по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с +2 диоптъра пресбиопия по време на шофиране

Зрение при пациенти с +3 диоптъра старческо далекогледство – Пресбиопия

Зрение при пациенти с +3 диоптъра пресбиопия по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с +3 диоптъра пресбиопия по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с +3 диоптъра пресбиопия по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с +3 диоптъра пресбиопия по време на ядене на шофиране

Пресбиопия причини за възникване

За да се формира изображение, окото Ви разчита на роговицата и лещата да фокусират светлината, отразена от обектите. Роговицата е прозрачната, куполовидна предна повърхност на окото. Лещата е прозрачна структура с размера и формата на бонбоните M & M.

Двете структури изкривяват (пречупват) светлината, която навлиза в окото така, че образа да се фокусира върху ретината, разположена от вътрешната задна стена на окото.

Лещата, за разлика от роговицата, е малко по-гъвкава и може да променя формата си с помощта на кръгъл мускул, който я заобикаля.

Когато погледнете нещо на далечно разстояние, кръгият мускул заобикалящ лещата е в отпуснато състояние и релаксира – лещата не е свита.
Когато погледнете нещо наблизко разстояние, мускулът се свива, което позволява сравнително еластичната леща да се свие и тя и да промени своята сила на фокусиране.

Пресбиопията е причинена от втвърдяване на лещата на окото, което се случва с процеса на стареене. Когато лещата става по-малко гъвкава, тя вече не може да променя формата си, за да се фокусира върху близки изображения. В резултат на това тези изображения се появяват извън фокус.

Рискови фактори за развитие на пресбиопия

Някои фактори повишават риска от развиване на пресбиопия, включително:

  • Възраст. Възрастта е най-големият рисков фактор за пресбиопия. Почти всеки изпитва някаква степен на пресбиопия след 40 годишна възраст.
  • Други медицински състояния. Хора с далекогледство или хора с някои болести – като диабет, множествена склероза или сърдечно-съдови заболявания – може да имат увеличен риск от преждевременна пресбиопия, което е пресбиопия при хора, по-млади от 40.
  • Лекарства. Някои лекарства са свързани с преждевременна поява на признаци и симптоми на пресбиопия, включително антидепресанти, антихистамини и диуретици.

Пресбиопия лечение

Има различни начини за корекция на пресбиопия. Традиционните форми на корекция са очила и еднофокусни или мултифокална контактни лещи. Дългосрочна корекция на пресбиопията е имплантиране на вътреочни лещи, като тези лещи могат да бъдат и за няколко дистанции – мултифокални лещи гарантиращи добро зрение без очила и контактни лещи на близко разстояние (четене) средно разстояние (компютър) и далечно разстояние (шофиране).

Всички форми на корекция имат своите предимства и недостатъци, които трябва да обсъдите с Вашият лекар офталмолог. След внимателно измерване и след обстоен очен преглед, Вашият очен лекар ще може да предложи най-добрия вариант за корекция на пресбиопия съобразен изцяло с начина Ви на живот.

Пресбиопията или така нареченото старческо далекогледство или старческо зрение е напълно нормална част от процеса на стареене на човешкото око. Образуването на катаракта е друга промяна в кристалната човешка леща, но за разлика от пресбиопията е ненормална промяна и е класифицирано като заболяване на очите.

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако търсите добър очен лекар с богат опит в Корекцията на Пресбиопия (Старческо Далекогледство) чрез имплантиране на вътреочни лещи, ние можем да Ви помогнем и насочим към лекари професионалисти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в Корекция на Пресбиопия

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *