Какво е Катаракта (Старческо перде)? – Операция и Цени на вътреочните Лещи

Катаракта е помътняване на лещата на окото, която обикновено е прозрачна. За хората, които имат катаракта, процеса на виждане е изключително затруднен и може да се опише като гледане през перде (затова често се нарича старческо перде). Други пациенти описват зрението си като гледане през замъглен или замръзнал прозорец. Замъгленото зрение, причинено от пердето в очите може да направи много трудно извършването на някои ежедневни дейности като четене, каране на кола (особено през нощта) или да видите изражението на лицата на Вашите близки и приятели. Катарактата е социално значимо заболяване, което трябва да се диагностицира и лекува навреме чрез имплантация на вътреочни лещи. За съжаление не е немерено друго лечение освен оперативното. Добрата новина е, че оперативното лечение е вече рутинна операция, която отнема не повече от 15 минути на око.

Какво е Катаракта (Старческо перде)?

Както вече описахме по-горе, катарактата е помътняване на човешката вътреочна леща намираща се в окото. Този процес засяга зрението и повечето катаракти са свързани с процеса на стареене. Катарактите са много често срещани при по-възрастните хора, но за съжаление възрастта на пациенти с катаракта се намаля поради множество фактори като стрес, медикаментозно лечение, предразположеност и други. До 80-годишна възраст, повече от половината от всички хора имат или катаракта или са преминали операция на катаракта. Катарактата може да се формира както само в едното, така или и в двете очи.

Бързо ли се развива заболяването?

Повечето катаракти се развиват бавно, постепенно и в началото няма да усетите разлика в зрението си. С течение на времето, пердето ще започне да ви пречи да виждате все повече и повече и в крайна сметка може да се стигне до ситуация в която да е трудно да изпълнявате дори нормални ежедневни задачи като разхождане навън, пазаруване, готвене, четене и гледане на телевизия.

При поява на първите симптоми, повечето хора намират спасение от катарактата чрез по-добра осветеност на помещението, в което се намират, или чрез носене на по-силни очила. В последствие нието по-силното осветление, нито по-силните очила ще Ви помагат и рано или късно ще се наложи оперативно отстраняване на катарактата – помътнялата от процеса на стареене човешна леща и замяната и с изкуствена вътреочна леща напълно биологично съвместима с Вашите очи. За щастие, операцията на старческо перде е безопасна, ефективна и бърза процедура, като в световен мажаб това е най-често извършваната очна операция поради факта, че е свързана с възрастта и всички ние рано или късно ще имаме симптоми и признаци на катаракта – старческо перде.


Симптоми на катарактата

Признаците и симптомите на старческото перде включват:

 • Затъмнено, замъглено или po-слабо зрение
 • Нарастваща трудност с визия през нощта
 • Чувствителност към светлина и отблясъци
 • Необходимост от по-ярка светлина за четене и други дейности
 • Виждате “ореоли” около светлини
 • Чести промени в предписаните очила или контактни лещи
 • Избледняване или пожълтяване на цветовете
 • Двойно виждане в един поглед

Немски витамини за очи с Лутеин и Боровинка

Първоначално, замъгляването в зрението Ви, причинено от катаракта, може да се отрази само една малка част от лещата на окото Ви и може да не знаете и да не разберете веднага, че имате проблем със зернието или намалено зрение и респективно да не потърсите лечение. С нарастването на катарактата, или така нареченото от много български пациенти узряване на пердето, замъгляването се увеличава и покрива по-голяма част от лещата като този процес изкривява светлината навлизаща в окото през лещата. Това може да доведе до по-забележими симптоми и по-голяма загуба на зрение а в крайни фази дори до невъзможност от извършване на всекидневни задължение като чистене, готвене, тоалет.

Нормално зрение при хора без очни проблеми и диоптри срещу Зрение при хора с Катаракта (Старческо перде)

  Катаракта (Старческо перде) е лесно за лекуване очно състояние.
  Това очно състояние е хронично и може да продължи с години или цял живот
  Основният симптом е замъглено зрение. Да имаш катаракта може да се опише като да гледаш през перде или замъглен прозорец
  Нужно е да отидете при очен лекар, за да диагностицира с колко процента е намалено Вашето зрение
  Повечето очни лекари препоръчват операция на катаракта когато зрението е намалено до 30%
  • Лечението на катаракта включва операция с поставяне на вътреочна леща.

Лещите могат да бъдат различни видове – монофокални (за добро зрение на една дистанция), мултифокални (за добро зрение на много дистанции), торични (за корекция на астигматизъм)

  Операцията на катаракта се извършва в болница или медицински център.

Кога да отидете на лекар офталмолог?

Запишете час за преглед при очен лекар офталмолог, ако забележите някакви промени в зрението си. Потърсете лечение, ако развиете внезапни промени в зрението, като например двойно виждане или проблясъци от светлина, внезапна болка в окото, или внезапно главоболие, посетете очен лекар веднага.

Причини за поява на катаракта- старческо перде?

Повечето катаракта се развиват като процес свързан със стареенето. Има катаракти, които са в следствие на травма – най-често удар в областта на окото. Счита се, че най-важната причина на поява на старческото перде е промяната на човешката леща и нейната структура. Човешката леща е направена от белтък (протеин), който с времето се втвърдява и губи свойствтото си да се свива и да пречупва светлината.

Някои наследствени генетични заболявания, които причиняват други здравословни проблеми могат да повишат риска от катаракта. Катарактите могат да бъдат предизвикани и от други заболявания на очите, предишна операция на очите или медицински състояния като диабет.

Продължителната употреба на някои лекарста, като стероидни лекарства например, също може да предизвика развитието на катаракта във Вашите очи.

Как се формира старческото перде?

Човешката леша, където се образува катаракта, е разположена зад оцветената част на окото (ириса). Лещата фокусира светлината, която преминава през очите, създавайки ясни, отчетливи изображения върху ретината – светлочувствителната мембрана в задната част на човешкото око, която функционира като лента на фотоапарат.

С напредване на възрастта, лещите в очите Ви стават по-малко гъвкави, по-малко прозрачни и по-дебели. Възрастта и други заболявания причиняват тъканите в лещата, да се разпадат и да се слепват заедно, което води до помътняване на малки площи в структурата на лещата.

С развитието на катарактата, помътняването става по-плътно и включва по-голяма част от лещата. Катарактата се разпръсва и блокира навлизането на светлината, която преминава през лещата. Това предотвратява фокусираната картина да достигне до ретината. В резултат на това възрастово изменение Вашето зрение е размазано.

Катаракта обикновено се развива и в двете очи, но не равномерно. Старческото перде на едното око може да е по-напреднала от другата, което води до разлика в зрението между двете очи.

Как виждат близките си, хората с Катаракта (перде на очите)?

Видове катаракта

Видовете включват:

Катаракта, засягаща центъра на лещата (нуклеарна катаракта).

Такава нуклеарна катаракта може отначало да причини повече късогледство или дори временно да доведе до подобрение в зрението Ви за четене. Но с течение на времето, лещата постепенно се превръща в по-гъсто жълта и допълнително замъглява Вашето зрение.

С бавното прогресиране на катарактата, лещата може дори да придобие кафяв отенък. Напредналото пожълтяване или покафеняване на катарактата може да допринесе за по-трудно различаване на различните нюанси на цветовете.

Катаракта, която влияе върху ръбовете на лещата (кортикална катаракта).

Кортикалната катаракта започва с появата на белезникави, клиновидни помътнявания или ивици на външния ръб на лещата. По време на бавното прогресиране, белезникави ивици достигат до центъра и пречат на светлината, минаваща през центъра на лещата.

Катаракта, която влияе върху гърба на лещата (задна субкапсуларна катаракта)

Задна субкапсуларна катаракта започва като малка, непрозрачна област, която обикновено се образува близо до задната част на лещата, точно в пътя на светлината. Този тип катаракта често пречи на Вашето четене, намалява зрението Ви при ярка светлина, и предизвиква блясък или ореоли около светлините през нощта. Тези видове катаракта са склонни да напредват по-бързо от другите видове.

Катаракта с която хората се раждат (вродени катаракти)

Някои хора са родени с катаракта или ги развиват по време на детството. Тези катаракта могат да бъдат генетични, или свързани с вътрематочна инфекция или травма.

Тези катаракта също могат да се дължат на определени условия, като миотонична дистрофия, галактоземия, неврофиброматоза тип 2 или рубеола. Вродените катаракти не винаги се отразяват на зрението, но ако го направят, обикновено лечението е хирургично и трябва да се отстранят веднага след откриването.

Рискови фактори

Фактори, които увеличават риска от катаракта включват:

 • Напредване на възрастта
 • Диабет
 • Прекомерното излагане на слънчева светлина
 • Пушене
 • Повишено тегло
 • Високо кръвно налягане
 • Предишни наранявания на очите или възпаление
 • Предишна операция на очите
 • Продължителна употреба на кортикостероидни лекарства
 • Пиене на големи количества алкохол

Диагностициране, тест и лечение на катаракта

За да се определи дали имате перде на очиа, Вашият лекар офталмолог ще прегледа Вашата медицинска история и симптоми, и да извърши задълбочена проверка на очите Ви.

Вашият очен лекар може да направи няколко теста за да определи дали сте за лечение, включително:

Тест на зрителната острота

При визуалния тест на зрителната острота се използва диаграма, за да се измери колко добре можете да прочетете поредица от букви и цифри. Очите Ви се тестват едно по едно, докато другото око е покрито. С помощта на диаграма или устройство, лекарят преценя колко процента е Вашето зрение. Показвайки все по-малки и по-малки букви оченият лекар определя дали имате зрение 20/20 (100 процента зрение) и дали зрението Ви показва признаци на увреждане.

Преглед на биомикроскоп

Биомикроскопа позволява на Вашия очен лекар да види детайлно структурите в предната част на окото при многократно увеличение. Биомикроскопа се нарича така, защото използва интензивна светлина, през процеп, за да освети роговицата, ириса, лещата и пространството между ириса и роговицата. Светлината фокусирана през процеп позволява на Вашия очен лекар, да види тези структури в малки секции, което позволява по-лесно да се открият всякакви малки отклонения.

преглед на Ретината

За да се подготви окото за преглед на ретината, очният лекар поставя капки в очите ви, за да разшири Вашите заници (дилатация). По този начин прегледа на ретината може да се направи много по-лесно.

С помощта на биомикроскоп или специално устройство, наречено на офталмоскоп, очният лекар може да разгледа лещите за симптоми на катаракта.

Операция на Катаракта. Как се лекува Старческо перде?

Когато предписаните Ви очила не могат да подобрят Вашето зрение, единственото ефективно лечение за катаракта е операция.

Кога да се помисли за операция на катаракта

Говорете с Вашия очен лекар за това дали е дошло време за операцията. Повечето очни лекари предлагат да обмислите операция на катаракта, когато това очно заболяване започне да се отразява на качеството Ви на живот или да влияе на способността Ви да изпълнявате нормалните ежедневни дейности като четене или шофиране през нощта.

От Вас и Вашият очен лекар зависи кога да се направи операция на катаракта. Обикновено ако зрението Ви е намалено до 30 процента, или по-малко то времето за операция по премахване на старческо перде и имплатирането на вътреочна леща е дошло. За повечето хора, има нужда от по-бързо премахване на старческото перде, тъй като обикновено се е чакало прекалено дълго време. Неписано правило, което е изключително грешно е да се изчака старческото перде да узрее. Това естествено е предизвикано от финансова гледна точка и хората изчакват почти до последно, но при много твърди и узрели катаракти самата операция отнема повече време, по-трудна е и изксва по-дълъг период на възтановяване. Особено при хора с диабет, катаракта може да се влоши бързо и тогава трябва да се вземат мерки възможно най-скоро.

Какво се случва по време на операция на катаракта

Операцията на катаракта включват премахване на замъглената, потъмнена човешка леща се заменя чрез имплантация с изкуствена леща. Изкуствената леща, наречена вътреочна леща, е разположена на същото място като естествената леща. Тази леща остава постоянна част от Вашето око.

Операция на старческо перде обикновено се извършва в амбулаторни условия, което означава, че няма да се наложи да останете в болница. Лечението е оперативно – бързо, безкръвно и безшевно.

Упойката по време на процедурата е местна упойка (капки), за да анестезира областта на окото. Пациентите са будни през цялото време и дори са в контакти с лекаря като изпълняват команди като това да погледнат нагоре, настрани и тяхното съдействие е от голяма важност за добрия резултат на операцията и крайният резултат на лечението.

След процедурата, ще имате милимален дискомфорт в продължение на няколко дни. Пълният резултат от лечението обикновено настъпва в рамките на няколко седмици.

Често очните лекари извършват операция на катаракта и на двете очи.

Не е известно лекарство, което лекува или “разтваря” старческото перде. Единственият начин да се възстанови зрението е чрез операция от офталмоло хирург.

Видове операция на катаракта

Има два основни вида операция на катаракта, като основната разлика е в начина на извършването на първите стъпки. Тези стъпки могат да бъдат извършени ръчно от хирург, или от лазер. Естествено чрез лазер се гарантира много по-добра предсказуемост на резултатите, много по прецизно извършване на стъпките и в много случай по-бързо извършване на цялата процедура по премахване на катарактата и имплантиране на вътреочните лещи.

Инфографика – Стандартна или Лазерна операция на Катаракта (Старческо перде)

Стандартна операция на Катаракта (Старческо перде)

стъпка 1 – хирургът използва острие, за да направи разрез в роговицата

стъпка 2 – хирургът ръчно прави отвор в предната част на лещата (капсулорексис)

стъпка 3 – хирургът използва ултразвуков наконечник, за да разчупи лещата на малки парченца

стъпка 4 – чрез ултразвуковия наконечник, се изсмуква надробената катаракта

стъпка 5 – хирургът поставя вътреочната леща през микро разреза

Лазерна операция на Катаракта (Старческо перде)

стъпка 1 – използва се лазер, за да се направи разрез в роговицата

стъпка 2 – лазер прави отвора в пердната част на лещата (капсулорексис)

стъпка 3 – лазер разчупва катарактата на малки парченца

стъпка 4 – чрез ултразвуковия наконечник, се изсмуква надробената катаракта

стъпка 5 – хирургът поставя вътреочната леща през микро разреза

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако търсите добър очен лекар с богат опит в лечението и операция на Катаракта (Старческо перде) чрез имплантиране на вътреочни лещи, ние можем да Ви помогнем. Намерете най-добрите очни лекари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в операцията на Катаракта (Перде на очите)

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други с Катаракта!

Ако тази статия е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи за очи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *