Очила за компютър – Най-важното за предпазните очила за работа с компютър

В напрегнатото дигитално ежедневие, което водим ние сме заобградени от източници на синя светлина. Всички мобилни телефони, компютри, дори и офис осветлението излъчват уморяваща за очите синя светлина. При работа на компютър за продължителен период от време, често повечето от нас изпитват напрежение в очите, замъглено зрение, зачервени очи и други симптоми на синдрома на компютърно зрение (CVS – computer vision syndrome). Това е така, защото визуалните изисквания за работа на компютър са коренно различни от тези, свързани с повечето други дейности. Затова повечето хора работещи дълги часове пред видео дисплей предпочитат да носят очила за компютър. Очилата за работа с компютър са специално разработени за подобряване и намаляване на напрежението, което може да изпитвате на края на работния ден.

Кой и Защо се нуждае от очила за компютър?

Ако сте под 40-годишна възраст, напрежението на очите или замъгленото виждане по време на работа с компютър може да се дължи на неспособността на очите ви да останат точно фокусирани на екрана, или защото очите ви изпитват проблем да променят фокуса от клавиатурата към екрана и обратно за продължителни периоди от време. Тези проблеми при фокусирането (акомодация) често са свързани със синдрома на компютърното зрение – CVS и могат да се коригират с очила за работа с компютър.

Ако сте на възраст над 40 години, проблемът може да се дължи на появата на пресбиопия (старческо далекогледство) – нормалната загуба на способност на очите за близко фокусиране, свързана с възрастта. Това също така може да се причини и от симптомите на компютърно зрение.

Ако очилата ви са актуални (или не се нуждаете от очила за извършване на повечето ежедневни задачи) и продължавате да изпитвате дискомфорт по време на компютърна работа, помислете за закупуване на персонализирани компютърни очила. Тези очила за компютър със стъкла със специално предназначение се предписват специално, за да намалят напрежението на очите и да Ви дадат възможно най-доброто виждане на вашия компютър.

 

Знаете ли колко често мигате по време на работа пред компютър?

Всеки от нас мига от 12 до 15 пъти в минута, но когато се намирате пред екрана на компютъра, този брой намалява драстично до 3 до 4 пъти в минута.

Всички ние, които постоянно работим с видео дисплей – компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони и дори телевизори с плосък екран, забелязваме, че очите ни често са напрегнати и раздразнени през целия работен ден. Синдромът на компютърното зрение е резултат от високите визуални изисквания за компютърна работа. Това състояние (CVS – синдром на компютърното зрение) се дължи на излъчваната от екрана на компютъра светлина и от съсредоточаването върху изкуствено осветения дисплей за дълги периоди от време без подходяща защита на очите.

Дамски очила за компютър

Всички модели дамски очила за компютър

Защо да носите предпазни очила за компютър?

Компютърните очила се различават от обикновените очила или очилата за четене по няколко основни причини. Това е с цел да се оптимизира зрението, когато гледате екрана на компютъра си за по-дълго време. В натовареното ни дигитално ежедневие средно всеки от нас прекарва поне 10 часа пред някакъв тип монитор – компютър, лаптоп, таблет, смарт телефон.

Eyezen + е една от най-новите лещи, предназначени за оптимизиране на зрението и комфорта при използване на цифрови устройства. Според производителя Essilor, лещата филтрира най-малко 20 процента от синята светлина, но за разлика от другите лещи с филтри за синя светлина, гарантира ясно зрение без вместо да е оцветено. Предлага се както при очила за компютър без диоптър, така и за очила за компютър с диоптър.

Очила за компютър с лещи Eyezen+

Електронните екрани обикновено са разположени на 50 до 70 сантиметра от очите на потребителя. Това се счита за междинна зона на зрение – по-близо от зрението за шофиране (“далечно”), но по-далеч от зрението за четене (“близко”) зрение.

Децата и младите, които се нуждаят от очила с рецепта, обикновено получават очила за една дистанция. Тези лещи коригират Късогледство (Миопия), Далекогледство (Хиперметропия) и / или Астигматизъм и формата на лещата вътре в окото автоматично се регулира, за да осигури допълнителната увеличителна мощност, необходима за компютърно виждане и близко зрение.

Когато близкото зрение на даден човек стане по-малко ясно поради пресбиопия след 40-годишна възраст, тази загуба на естествена фокусираща енергия, свързана с възрастта, засяга четенето и виждането на смартфон или компютърно зрение и комфорт. Бифокалните очила могат да осигурят ясно виждане на далечно и близко разстояние, но междинното зрение (необходимо за използване на компютър и виждане на вашия смартфон) често остава проблем. Прогресивните лещи или трифокалните лещи за очила предлагат известна помощ за междинното виждане, но често нямат достатъчно голяма междинна зона за удобна компютърна работа. Затова много хора прибягват до чифт очила за компютър, за да намалят напрежението в очите си.

Без компютърни очила, много компютърни потребители често завършват с замъглено зрение, напрежение на очите и главоболия – отличителните симптоми на синдрома на компютърно зрение. Още по-лошо е, че много хора се опитват да компенсират замъгленото си виждане, като се навеждат напред или наклоняват глава, за да видят през долната част на очилата си. И двете действия могат да доведат до проблеми както с очите, така и с цялостната стойка, врата, раменете и гърба.

Мъжки очила за компютър

Всички модели мъжки очила за компютър

Обикновено компютърните очила имат около 60% от увеличаващата сила на очилата за четене, но много често са без диоптър и притежават филтри за Синята светлина, Антирефлексно покритие и UV филтри. Но оптималното увеличение зависи от това докъде предпочитате да седите от екрана на компютъра и колко близо искате да задържите цифровите си устройства.

Компютърните очила също трябва точно да коригират астигматизма, който може да имате, и да се вземат прецизни измервания, за да се гарантира, че оптичният център на всяка леща е точно пред зеницата ви, когато използвате предпочитаното работно разстояние.

Поради тези причини компютърните очила трябва да бъдат персонализирани според вашите индивидуални нужди. Използването на по-слаби очила за четене без рецепта за компютърна работа и виждане на вашите цифрови устройства обикновено няма да ви осигурят точната корекция на зрението, която ви е необходима за постоянна яснота и комфорт.

Видове дизайн на лещите за компютърни очила

Много дизайни на лещи със специално предназначение работят добре за компютърни очила. Тъй като тези лещи са предписани специално за използване от компютър, те не са подходящи за шофиране или универсално носене в ежедневието.

Синдромът на компютърната визия причинява умора на очите, което може да ви накара да се почувствате уморени и нетрудоспособни като цяло.

Най-простите компютърни очила имат лещи с единично зрение с модифицирана мощност на лещите, предписани да осигурят най-удобната визия на екрана на компютъра на потребителя. Тази мощност на стъклата намалява напрежението при виждане и подобрява поддържането на фокусните обекти на разстояние от екрана на компютъра и осигурява най-голямото зрително поле.

Жена нуждаеща се от очила за компютър

Друг популярен дизайн на лещите за компютърни очила е професионалният прогресивен обектив – мултифокален, без линии, който коригира визуална, междинна и до точка визия.

Професионалните прогресивни лещи имат по-голяма междинна зона от обикновените прогресивни лещи за по-удобно виждане на компютъра. Но това оставя по-малко площ на обектива за дистанционно виждане, така че тези лещи не се препоръчват за шофиране или други важни задачи за виждане на дистанция.

Другите лещи, използвани за компютърни очила, включват професионални бифокални и трифокални лещи. Тези облицовани мултифокални лещи имат по-големи зони за междинно и близко зрение, отколкото обикновените бифокали и трифокали, а местоположението на междинните и близките зони може да бъде персонализирано за вашите нужди от компютърно виждане.

Покрития и нюанси на лещите за очила за компютър

За максимален комфорт при гледане лещите за очила за компютър трябва да включват антирефлексно покритие. Понякога наречено антирефлексно покритие, антирефлективните (AR) покрития отстраняват отразяването на светлината от предната и задната повърхности на стъклата, които могат да причинят напрежение в очите.

Някои очни лекари препоръчват добавяне на светъл нюанс към компютърните очила, за да се намалят отблясъците, причинени от суровото изкуствено осветление и да се подобри контраста. Оцветени стъкла за очила за компютър също се препоръчва да блокират къси вълни, “синя” светлина, излъчвана от компютърни екрани, която е свързана с отблясъци и напрежение на очите.