Ако сте на възраст над 40 години и се опитвате да видите дори и най-малките букви с настоящите си очила, вероятно се нуждаете от очила с прогресивни стъкла или така наречените прогресивни очила. Не се тревожете – това не означава, че трябва да носите грозни бифокални или трифокални стъкла с разделителни линии нарисувани върху стъклата. За повечето хора прогресивните стъкла без линия са много по-добър вариант.

На нашите страници ще научите повече за прогресивните очила, цените на прогресивните стъкла и какви са мненията на хората ползващи такива очила.

Какво представляват прогресивните стъкла?

Прогресивните стъкла са многофокусни лещи за очила, които изглеждат точно по същия начин като лещите за една дистанция – нямат линия посредата както при бифокалните стъкла за очила. С други думи, прогресивните стъкла ще ви помогнат да виждате ясно на всички разстояния без тези досадни (и дефиниращи възрастта) „бифокални линии“, които се виждат в редовните бифокални и трифокални очила.

Прогресивните лещи са безредови мултифокални лещи, които имат плавна и неусетна прогресия на увеличаващата сила за средно и близко виждане. Силата на прогресивните стъкла се променя постепенно от точка на точка на повърхността на лещата, като осигурява правилната мощност на очилата за ясно видими обекти на почти всяко разстояние. Това прави всички прогресивни очила подходящ и предпочитан избор на младите и активни хора, които не желаят да носят по няколко чифта очила със себе си.

Какви са разликите между прогресивните стъкла и бифокалните стъкла?

Бифокалните очила, от друга страна, имат само две сили на стъклата – една за видимост на отдалечени обекти и втора мощност в долната половина на стъклата, за да се вижда ясно на определено разстояние за четене. Връзката между тези ясно различаващи се зони на мощност се определя от видимата „бифокална линия“, която пресича центъра на лещата. Линия разделяща двата диоптъра.

Прогресивните лещи понякога се наричат ​​“не-бифокални“, защото нямат тази видима бифокална линия, като прогресивните лещи имат значително по-усъвършенстван мултифокален дизайн от бифокалните или трифокалните.

Ползи на очилата с Прогресивни стъкла

Повечето хора започват да се нуждаят от мултифокални очила след 40-годишна възраст. Това е, когато нормалната промяна на стареенето в очите, наречена Пресбиопия (Старческо Далекогледство), намалява способността ни да виждаме ясно наблизо.

За всеки с пресбиопия, прогресивните очила имат значителни визуални и козметични предимства в сравнение с традиционните бифокални и трифокални очила.

Както вече споменахме, бифокалите имат само две сили – една (в горната половина на лещата) за далечно зрение и втора (в долната половина на лещата) за близко виждане. По принцип, тази зона за близко виждане е комбинацията от предписаните ви диоптри за далечно виждане плюс добавената сила на увеличаване, за да ви помогне да видите по-ясно малките букви и близките обекти.

Тази допълнителна увеличаваща сила се нарича „добавка“ на бифокалната рецепта. Обикновено това е допълнителен диоптър, необходим, за да можете да виждате ясно на нормално разстояние на четене от около 40 см от очите ви.

Трифокалите отиват една стъпка по-далеч – те имат трета сила, която позволява да се виждат предмети ясно на дължината на изпъната ръка. Тази „междинна“ мощност на трифокална леща е разположена в тънка хоризонтална зона между зоната за далечно и близко виждане.

Прогресивните очила, от друга страна, имат много повече възможности за промяна на силата на виждане в стъклото, отколкото бифокалните или трифокалните, и точно на тези множество диоптри има постепенна промяна в силата от точка до точка по повърхността на лещата.

Предимства на прогресивните лещи:

  1. Прогресивните очила осигуряват ясна видимост на всички разстояния (а не само на две или три различни разстояния за гледане).
  2. Елиминира се досадното чувство за „скок на изображението“, причинено от бифокалните и трифокалните стъкла и линиите по тях. Това е мястото, където обектите рязко променят яснотата и видимата позиция, когато очите ви се движат по видимите линии в тези стъкла.
  3. Тъй като в прогресивните очила, стъклата няма видими „бифокални линии“, те ви придават по-младежки вид от бифокалните или трифокалните.

    Днешните премиум прогресивни стъкла са много удобни за носене. Това е особено вярно за модерните прогресивни лещи, създадени с цифров дизайн и модерни инструменти за производство.

Кой може да носи прогресивни очила?

Модерните прогресивни очила са добър избор за почти всеки, който се нуждае от коригиращи очила, за да вижда далечни обекти ясно (поради късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и / или астигматизъм) и също е станал на възраст, в която е започнал да развива пресбиопия.

По-специално, модерните прогресивни лещи са предпочитани за всеки, който иска най-новите технологии в мултифокалната корекция на зрението, а също така иска най-привлекателните очила без старомодни линии в обективите.

Има много марки прогресивни лещи, а повечето марки имат няколко различни дизайна за нуждите на конкретните потребители. Също така, за най-добра яснота, комфорт и защита при всяко осветление, попитайте вашия оптик за добавяне на антирефлексно покритие и обработка на фотохромни лещи към новите прогресивни лещи.

Цени на прогресивни стъкла и цени на прогресивни очила

Цените на стъклата за прогресивни очила варират въз основа на производителя на стъклата и производителя на избраната рамка. Ориентировъчните цени са около 100 лева за прогресивно стъкло, като за повече информация, можете да се свържете с нас.