Какво е Астигматизъм (Astigmatism) – Симптоми и Лечение на Астигматизъм

Много от Вас са чували за думата Астигматизъм (Astigmatism) или са били диагностицирани с това очно състояние, но сигурни ли сте какво точно означава то? В тази статия ще отговорим на най-важните въпроси касаещи най-често срещаните симптоми, диагностицирането и начина по който виждат пациентите имащи такъв проблем. Не на последно място, нашите читатели ще получат отговор и на въпросите – как се лекува и какви са най-добрите методи за лечение и корекция на Астигматизъм?

Какво е Астигматизъм (Astigmatism)?

Астигматизмът е състояние, което обикновено започва в детството и продължава през целия живот на човека. Това е дефект в кривината на роговицата и нейната форма не е сферична а овална или яйцевидна. Роговицата е прозрачната, гладка и лъскава обвивка на окото, покриваща ириса и зеницата. Най-добрата аналогия е да си представим, че предната част на окото е оформена като лимон вместо портокал, или като топка за ръгби, вместо футболна топка.

Друга причина за поява на астигматизъм свързана с формата на лещата на окото. Обикновено, роговицата и лещата са гладки и заоблени еднакво във всички посоки, за да помогнат за фокусирането на светлинните лъчи точно върху ретината, която се намира в задната част на окото. Ако роговицата или лещата не са гладки и равномерно извити, светлинните лъчи не се пречупват правилно. Това се нарича грешка на пречупване или рефрактивна грешка. При този начин на пречупване се получават няколко точки на фокусиране и често това води до замъглено зрение на всички разстояния – далечно и близко.

 

Нормално зрение. Образите се фокусират точно в една точка върху ретината.

Зрение с астигматизъм. Образите се фокусират точно в повече от една точка върху ретината. Това води до размазано или изкривено зрение на близки и далечни дистанции.

Когато роговицата има неправилна форма, тогава астигматизмът се нарича – роговичен астигматизъм на очите.

Когато формата на лещата е изкривена, имате лещен астигматизъм на очите.

Симптомите и на двата вида астигматизъм са размазано или изкривено зрение на близки и далечни дистанции, като резултата е еднакъв – нужда от корекция на зрението – независимо дали с носене на очила, лазерна корекция на зрението при пациенти от 18 до 45 годишна възраст или имплантиране на вътреочни лещи при пациенти над 45 годишна възраст.

Хората могат да бъдат родени с астигматизъм. В действителност, повечето хора вероятно са родени с някаква степен на астигматизъм, но не техните родители на са обърнали внимание на симптомите. Често срещано е да бъде в комбинация заедно с други рефракционни аномалии като Късогледство (миопия) или Далекогледство (хиперметропия).

Признаците и симптомите на астигматизъм могат да включват:

  • Замъглено или изкривено виждане
  • Преумора на очите или дискомфорт
  • Главоболие
  • Трудност с нощно виждане
  • Кривене или притваряне на погледа

Имате нужда от очила с безплатна изработка и на по-ниска цена?

Кога да отидете на лекар офталмолог?

В интернет има редица тестове за астигматизъм, но те са по-скоро информативни и не могат да бъдат точен начин за диагностициране. Въпреки, че се извършват лесно в уюта на дома пред компютъра, не им се доверявайте прекалено. Потърсете очен лекар, ако  гореизброените симптоми, или дискомфорта който изпитвате, затрудняват или пречат за извършването на ежедневните Ви дейности и задачи. Очният Ви лекар може да определи дали имате диоптър на градус и, ако е така, до каква степен и дали симптомите Ви са в следствие на очно състояние. Лекарят също може да Ви посъветва за подходящите възможности за коригиране на зрението ви.

Астигматизъм при деца и юноши – Симптоми и Лечение

Ранната диагностика при деца и юноши е от изключителна важност за тяхното правилно развитие както в училище, така и в спорта и всички извънкласни занимания.

Докато възрастните с по-висока степен на астигматизъм могат да разберат, че тяхното зрение не е толкова добро колкото трябва да бъде чрез наблюдаване на редица симптоми в ежедневието си, децата, които имат симптоми на астигматизъм може да не осъзнават и да не са наясно, че имат това заболяване.

При децата е малко вероятно те да се оплачат от замъглено или изкривено виждане.

Некоригиран астигматизмът на детските очи може сериозно да повлияе на способността на детето да се развива в училище и в спорта.

Деца не могат да осъзнаят този проблем, нито да споделят симптоми, които ги притесняват, така че те трябва да бъдат прегледани за очно заболяване и да им се направи очен преглед лекар офталмолог.

Прегледите при деца отнемат повече време и е важно детето да бъде подготвено за престоящия преглед.

Ако детето е нервно, гладно или не наспано, прегледа при очен лекар може и да не се осъществи поради не съдействието на детето.

 

 

 

Има три важни момента за очен преглед и диагностика на зрението при деца и юноши относно астигматизъм:

  • в периода от 6 месечна възраст до 2 годишна възраст.
  • между 3 и 4 годишна възраст се установяват голяма част от очните проблеми, ако има такива.
  • задължително е да се направи преглед при очен лекар преди детето да тръгне на училище.

По време на учебните години, всяка една до две години в добре детето да посещава очен лекар – офталмолог.

Как виждат пациентите с астигматизъм?

При пациенти с -3.00D ( “минус три диоптъра “) астигматизъм вероятно ще се наложи корекцията независимо дали са очила или лещи да се носят сравнително постоянно, за да се постигне по-голяма яснота и комфорт на всички разстояния.

При пациенти с 1.00D (“един диоптър”) астигматизъм в зависимост от възрастта, този човек може да е в състояние да живее и вижда съвсем нормално с такъв астигматизъм, но най-вероятно ще се възползва от корекция за специфични задачи, които изискват много добро фокусиране.

Лявата страна на картинката представлява нормално зрение без Astigmatism. Дясната страна на картинката показва какво виждат хората с Astigmatism по време на шофиране.

Зрение при пациенти без астигматизъм – образно казано 0 диоптъра и нормално зрение

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Astigmatism по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Astigmatism по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Astigmatism по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Astigmatism по време на шофиране

Зрение при пациенти с -2 диоптъра Astigmatism

Зрение при пациенти с -2 диоптъра Astigmatism по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с -2 диоптъра Astigmatism по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с -2 диоптъра Astigmatism по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с -2 диоптъра Astigmatism по време на шофиране

Зрение при пациенти с -4 диоптъра Astigmatism

Зрение при пациенти с -4 диоптъра Astigmatism по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с -4 диоптъра Astigmatism по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с -4 диоптъра Astigmatism по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с -4 диоптъра Astigmatism по време на шофиране

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Astigmatism

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Astigmatism по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Astigmatism по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Astigmatism по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Astigmatism по време на ядене на шофиране

Зрение при пациенти с -8 диоптъра Astigmatism

Зрение при пациенти с -8 диоптъра Astigmatism по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с -8 диоптъра Astigmatism по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с -8 диоптъра Astigmatism по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с -8 диоптъра Astigmatism по време на ядене на шофиране

Причини за поява на астигматизъм

Човешкото око има две структури с извити повърхности, които пречупват светлината, така че образите да се фокусират върху ретината и да се образува ясна картина.

  • Роговицата- прозрачната предна повърхност на окото си, заедно със слъзния филм
  • лещата, структура вътре в окото, която променя формата си, за да помогне за фокусирането върху близки обекти

В перфектно оформено човешко око, всеки един от тези елементи има кръгла извита форма, като повърхността на гладка топка. Роговицата и лещата с такава правилна сферична кривина (пречупват) всички входящи лъчи, за да се постигне точно фокусиран образ директно върху ретината, в задната част на окото.

Какво е рефрактивна аномалия – или грешка при пречупването на светлината?

Ако роговицата или лещата се яйцевидни с двe несъответстващи криви, светлинните лъчи не са пречупени правилно, което води до грешка на пречупването на светлината или така наречената рефрактивна аномалия и прави изображението по-размазано. Астигматизмът е точно такава рефрактивна аномания или рефрактивна грешка.

Астигматизмът се появява, когато роговицата или лещата са извити по-рязко и са по стръмни в една посока, отколкото в друга. В зависимост от вида, астигматизмът бива – астигматизъм на роговицата – роговицата има несъвпадение на кривините. Имате лещен астигматизъм, ако лещата има несъвпадение кривините.

И двата вида астигматизъм може да предизвикат замъглено зрение. Замъглено виждане, може да се появи повече в една посока, или хоризонтално или вертикално или диагонално.

Астигматизмът може да присъства от самото раждане, или може да се развие след нараняване на очите, заболяване или операция.

МИТ е твърдението, че Астигматизмът е причинен или може да се влоши от четене в слабо осветена стая, примижаване или гледане на телевизит от твърде близко разстояние.

Други грешки при пречупване на светлината

Астигматизъм може да възникне в комбинация с други рефрактивни грешки, които включват:

Късогледство (миопия). Това се случва, когато роговицата е извита твърде много или окото е по-дълго от нормалното. Вместо да се фокусира точно върху ретината, светлината се фокусира пред ретината, което прави отдалечените обекти изглеждат замъглени.

Далекогледство (хиперметропия). Това се случва, когато роговицата е извита твърде малко или окото е по-късо от нормалното. Ефектът е обратното на късогледството. Когато окото ти е в отпуснато състояние, светлина никога не се фокусира върху ретината от вътрешната страна на окото, което води до това, че близките обекти изглеждат замъглени.

Диагностициране и тест за астигматизъм

Астигматизмът се диагностицира чрез очен преглед при лекар офталмолог. Задълбоченият очен преглед включва серия от тестове за проверка на здравето на очите и на пречупване на светлината. Вашият очен лекар може да използва различни апарати, да използва ярка светлина директно в очите Ви и да Ви помоля да погледнете през няколко лещи. Вашият лекар използва тези тестове, за да провери различни части на вашите очи и зрение и да определи какви са точните диоптри, които осигуряват ясно зрение с очила или контактни лещи.

Проверете онлайн бързо дали имате Астигматизъм. Какви са симптомите и начините за лечение.

3 от най-добрите и точни теста за Астигматизъм.

Лечение на Астигматизъм

Целта на лечението на астигматизъм е да се подобри яснотата на виждане и цялостния комфорт на Вашето зрение. Има различни видове лечение в зависимост от възрастта Ви, като това може да бъдат вътреочни коригиращи лещи или рефрактивна хирургия.

Коригиращи лещи за астигматизъм

Носенето на коригиращи лещи третира астигматизмът като противодейства на неравните кривини на роговицата и лещата и подобрява фокусирането на образите директно върху ретината. Избягва се ефекта на множоество фокусни точки и образите и картините са ясни.

Видове коригиращи лещи включват:

1. Очила

Очила са направени със стъкла/лещи, които помагат да бъде компенсирана неравномерната форма на окото Ви. Стъклата помагат за правилното пречупване на светлината. Очилата също могат да коригират и други рефракционни аномалии, като Късогледство (миопия) или Далекогледство (хиперметропия).

2. Контактни лещи

Подобно на очилата, контактните лещи могат да коригират по-голямата част от астигматизма. Те се предлагат в разнообразие от видове и стилове, включително и меки за еднократна употреба; лещи за астигматизъм за удължено носене; твърди лещи за астигматизъм, газ пропускливи и бифокални лещи.

Контактните лещи се използват също така и в процедура за лечение на астигматизъм наречена orthokeratology. В orthokeratology, се носият твърди контактни лещи за няколко часа на ден, докато извивката на окото се изправят и добият сферична форма. След това носите лещите по-рядко само, за да се поддържа новата форма. Ако се прекрати това лечение, роговицата на очите Ви ще възвърне предишната си форма.

Недостатък на носенето на контактни лещи за продължителни периоди от време е увеличения риск от инфекция в окото както и трудния процес по слагане, сваляне и поддръжка на лещите и очите.

Посъветвайте се с Вашия очен лекар за плюсовете и минусите и рисковете на контактни лещи и какво би могло да бъде най-добре за вас.

Рефрактивна хирургия – лазерна корекция

Рефрактивната хирургия подобрява зрението и намалява или премахва изцяло необходимостта от очила или контактни лещи. Вашият очен лекар-хирург (офталмохирург) използва лазер и лазерен лъч, за да прекрои/преправи извивките на роговицата, което води до коригиране грешките при пречупване на светлината. Преди операцията, лекарите ще направят обстоен преглед за оценка и определяне на това дали сте подходящ кандидат за рефрактивна хирургия.

Видове рефрактивна хирургия – лазерна корекция на астигматизъм включват:

Лазерно-асистирана ин ситу кератомилеза (LASIK).

По време на тази процедура, офталмохирургът прави тънко капаче в роговицата. Лекаря използва ексимерен лазер да извае формата на роговицата така, че Вие да имате добро зрение и след това поставя повторно капачето на мястото му.

Лазерно-асистирана субепителиална кератектомия (LASEK).

Вместо да се създава капаче в роговицата, хирургът разхлабва тънкия защитен слой на роговицата (епител) със специален алкохол. Очният лекар използва ексимерен лазер за промяна на извивката на роговицата и след това поставя повторно разхлабения тънък защитен слой- епител.

Фоторефрактивна кератектомия (PRK).

Тази процедура е подобна на LASEK, с изключение на това, че хирурга премахва епитела. Епитела ще се възвърне обратно естествено, съответствайки на новата форма на роговицата. При тази процедура, може да се наложи да се носят специални терапевтични лещи и превръзка, която да държи лещите. Това може да продължи няколко дни след операцията. Тази процедура е подходяща при пациенти с по-малки диоптри Късогледство (миопия) или Далекогледство (хиперметропия) и Астигматизъм (Astigmatism)

Epi-LASIK.

Това е вариант на LASEK. Вашият лекар използва специално механизирано ножче – вместо алкохол – за да се отдели много тънък слой, приличащ на лист от епител. Офталмолога след това използва ексимерен лазер за реконструктуриране на роговицата и поставя повторно епитела.

Не съществува един най-добър метод за рефрактивна хирургия – лазерна корекция на зрението при астигматизъм и затова решението трябва да бъде взето само след пълна оценка на Вашето зрение и задълбочено обсъждане с вашия лекар. Вашият начин на живот, работа, спорт и забавление са от решаващо значение, за това каква процедура да се избере спрамо Вашите диоптри.

А какви са вариантите при по-възрастни пациенти с астигматизъм?

При по-възрастни хора, които са на път да имат операция на катаракта трябва да се обсъдят резултатите след операцията. Офталмо хирургът може да предложи варианти за корекция на този астигматизъм със специални лещи. Високите технологии сега позволяват изплантирането на торични импланти да бъде възможно, което означава, че може да е възможно да се намали количеството на астигматизъм по време на операцията на катаракта и трябва да се обсъди с Вашият лекар преди да се пристъпи към процедурата по премахване на катаракта и имплантирането на вътреочна леща.

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако търсите добър очен лекар с богат опит в Корекцията на Астигматизъм (Astigmatism) чрез Лазерна корекция на зрението или чрез имплантиране на вътреочни лещи, ние можем да Ви помогнем и насочим към лекари професионалисти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в Корекция на Астигматизъм

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с Астигматизъм (Astigmatism) и очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *