Много от вас за чували за различни възможности за корекция на зрението при Късогледство (Миопия), Далекогледство (Хиперметропия), Астигматизъм и Пресбиопияочила с диоптър, контактни лещи за очи, имплатиране на вътреочни лещи, лазерна корекция на зрението. Но какво е общото между тях и кое е най-доброто за Вас? Как да вземем правилното решение каква рефрактивна хирургия да изберем? В тази статия ще дадем отговор точно на тези най-важни за пациентите въпроси. Също така ще получите отговор защо процедурите са строго индивидуални и няма най-добра и най-правилна правилна процедура за всички пациенти.

Какво е рефрактивна хирургия?

Рефрактивната хирургия е термин, използван за описание на хирургични процедури, които коригират или подобряват общи проблеми със зрението: Късогледство (миопия), Далекогледство (хиперметропия), Астигматизъм или Пресбиопия, за да се намали или премахне изцяло зависимостта от носене на очила или контактни лещи.

Има и други видове рефрактивна хирургия и рефрактивни процедури за коригиране или подобряване на зрението Ви – включително други лазерни процедури и процедури по имплантиране на вътреочни лещи – които биха могли да бъдат още по-добър избор за Вас и Вашите близки, в зависимост от специфичното Ви състояние, нужди и ежедневие.

Тази нформация ще Ви помогне да научите повече за хирургичните възможности за корекцията на Вашето зрение. По този начин ще можете да сте по-добре запознати и да обсъдите вариантите за корекция на Вашето зрение с лекуващия Ви очен лекар.

В момента процедурата по лазерно коригиране на зрението наречена LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis -лазер асистирана ин ситу кератомилеза) е най-популярната рефрактивна хирургия извършвана в Съединените щати.

Корекция на зрението при хора с Късогледство (Миопия)

За хората, които са късогледи, определени техники на рефрактивна хирургия ще намалят кривината на роговицата. При такива пациенти роговицата е прекалено стръмна, така че се фокусиращата сила на окото е намалена. Поради тази стръмна крива на роговицата , изображенията се фокусират пред ретината и това води до неясен образ. Чрез лазерна корекция на зрението се постига правилно фокусиране на картината и след процедурата фокусирането се извършва близо до или директно върху ретината. По този начин хората страдащи от Късогледство (миопия) не се нуждаят от средства за подобряване на зрението като очила или контактни лещи.

Начини за корекция на Късогледство (Миопия)

Има различни начини за корекция на Късогледство и премахването на диоптри, така, че Вие да виждате добре: носене на очила и контактни лещи, лазерна корекция на късогледство (миопия) или имплантация на вътреочни лещи. Но кой е най-добрият вариант за корекция на зрението Ви? Отгорова на този въпрос е свързан с това, на колко години сте, какво е Вашето ежедневие, какви са Вашите очаквания след корекцията и естествено винаги има финансов аспект касаещ цената на корекцията. Тук ще разгледаме различните видове корекция на Късогледство (Миопия) спрямо всички тези фактори

Тук можете да видите как виждат пациенти с различни диоптри Късогледство (Миопия).

За пациенти до 18 годишна възраст:

За пациенти, които не са навършили 18 годишна възраст се препоръчва преглед при лекар офталмолог. Той ще определи най-правилното лечение на очите на Вашето дете. В много случай, диоптрите може да се променят през тинейджърските години, затова трябва да имате лекар, който да следи очното състояние на детето Ви редовно.

За пациенти от 18 до 40 годишна възраст:

При пациенти страдащи от късогледство между 18 и 40 годишна възраст има 3 най-популярни и дългосрочни варианта за корекция на зрението:

1. Носене на очила и контактни лещи. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете от към цена, но знае и минусите свързани с постоянно притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности като спортуване, разхождане без очила и други.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази така активна и динамична възраст, независимостта от контактни лещи и очила е може би една от най-големите желания на пациентите страдащи от късогледство. Лазерната корекция на Късогледство (Миопия) е отличен вариант за живот без очила и контактни лещи.

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст не е рядкост подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас.

За пациенти от 40 до 60 годишна възраст:

В тази активна възраст при пациенти страдащи от късогледство има 3 най-популярни и дългосрочни варианта за корекция на зрението, като два от тях са най-популярни в България:

1. Носене на очила и контактни лещи. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете от към цена, но знае и минусите свързани с постоянно притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности като спортуване, разхождане без очила и други.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази така активна възраст, независимостта от контактни лещи и очила е може би една от най-големите желания на пациентите страдащи от късогледство. Лазерната корекция на Късогледство (Миопия) е отличен вариант за живот без очила и контактни лещи. В зависимост от специфичното Ви очно състояние, Вие може да сте подходящ пациент за тази процедура.

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст е много често срещано подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас. На тази възраст започват изменения в зрението на повечето от нас и често тези изменения не са съобразени с начина ни на живот. Представете си лекар, спортист или актьор, който трябва да носи очила постоянно. Понякога ежедневието ни, не позволява да носим очила и контактни лещи.

За пациенти над 60 годишна възраст:

При пациенти над 60 годишна възраст страдащи от късогледство най-честите варианти за корекция на зрението са 2. Те са дългосрочни и с доказани резултати:

1. Носене на очила и контактни лещи. Често след 60 годишна възраст ежедневието ни се забавя, не сме чак толкова активни и рядко спортуваме. Поради тази причина носенето на очила е нещо с което сте свикнали, но остава проблема, че много от нас трябва да носят очила за близко и далечно, или да търсят скъпи варианти за комбинирани очила. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете, но знае и минусите свързани с постоянно притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности без очила. В тази възрастова група трябва да добавим и цената, като решаващ фактор. Тук очилата често са два чифта и носенето, пазенето и поддръжката не винаги е евтина.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази възраст лазерната корекция на зрението, не е най-добрия вариант поради факта, че може да коригира зрението само на една дистанция. Ако вие се нужаете от очила и за близко и за далечно разстояние, тогава е неоправдано да давате пари за нещо, което ще Ви свърши работа наполовина. А и да не забравяме, че на тази възраст, често може да има първи симптоми на катаракта (старческо перде)

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст е много често срещано подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас. На тази възраст започват изменения в зрението на повечето от нас и често тези изменения не са съобразени с начина ни на живот и се налага носене на очила и за близко и далечно разстояние. Представете си лекар, спортист или актьор, който трябва да носи очила постоянно. Понякога ежедневието ни, не позволява да носим очила и контактни лещи.

Корекция на зрението при хора с Далекогледство (Хиперметропия)

По време на рефрактивната хирургия, при пациентите с далекогледство ще се постига по-стръмна роговица и по този начин да се увеличи степента на фокусиране на окото. Изображенията, които са се фокусирали зад ретината, поради по-късото око или плоската роговица, се изместват близо до или директно върху ретината след операцията. По този начин пациентите страдащи от далекогледство (хиперметропия) ще могат да вижат без да е нужно да носят очила или контактни лещи.

Начини за корекция на Далекогледство (Хиперметропия)

Има различни начини за корекция на далекогледство и премахването на диоптри, така, че да виждате добре: носене на очила и контактни лещи, лазерна корекция на Далекогледство (хиперметропия) или имплантация на вътреочни лещи. Но кой е най-добрият вариант за корекция на зрението Ви? Отгорова на този въпрос е свързан с това, на колко години сте, какво е Вашето ежедневие, какви са Вашите очаквания след корекцията и естествено винаги има финансов аспект касаещ цената на корекцията. Тук ще разгледаме различните видове корекция на Далекогледство (Хиперметропия) спрямо всички тези фактори

Тук можете да видите как виждат пациенти с различни диоптри Далекогледство (Хиперметропия).

За пациенти до 18 годишна възраст:

За пациенти, които не са навършили 18 годишна възраст се препоръчва преглед при лекар офталмолог. Той ще определи най-правилното лечение на очите на Вашето дете. В много случай, диоптрите може да се променят през тинейджърските години, затова трябва да имате лекар, който да следи очното състояние на детето Ви редовно. Далекогледството може да повлияе зле на детето Ви ако то не може да вижда добре буквите в учебниците или да вижда добре дъската в училище. Важно е да се вземат мерки възможно най-скоро и да се потърси преглед при очен лекар офталмолог.

За пациенти от 18 до 40 годишна възраст:

При пациенти страдащи от далекогледство между 18 и 40 годишна възраст има 3 най-популярни и дългосрочни варианта за корекция на зрението:

1. Носене на очила и контактни лещи. Всеки който има далекогледство знае, че трябва да носи очилата почти постоянно. А щом носите очила или контактни лещи за по-дълго време знаете плюсовете  и минусите свързани с цената, постоянното притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности като четене, учене, готвене, спортуване, разхождане без очила и други.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази така активна и динамична възраст, независимостта от контактни лещи и очила е може би една от най-големите желания на пациентите страдащи от Далекогледство. Лазерната корекция на Далекогледство (Хиперметропия) е отличен вариант за живот без очила и контактни лещи.

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст не е рядкост подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас.

За пациенти от 40 до 60 годишна възраст:

В тази активна възраст при пациенти страдащи от далекогледство има 3 най-популярни и дългосрочни варианта за корекция на зрението, като два от тях са най-популярни в България:

1. Носене на очила и контактни лещи. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете и минусите свързани с цена, постоянно носене, дискомфорт при носене, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности като четене, учене, гледане на телевизия, работа на лаптоп, спортуване, разхождане без очила и други.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази активна възраст, независимостта от контактни лещи и очила е може би една от най-големите желания на пациентите страдащи от късогледство. Лазерната корекция на Далекогледство (Хиперметропия) е отличен вариант за живот без очила и контактни лещи. В зависимост от специфичното Ви очно състояние, Вие може да сте подходящ пациент за тази процедура.

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст е много често срещано подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас. На тази възраст започват изменения в зрението на повечето от нас и често тези изменения не са съобразени с начина ни на живот. Представете си лекар, спортист или актьор, който трябва да носи очила постоянно. Понякога ежедневието ни, не позволява да носим очила и контактни лещи.

За пациенти над 60 годишна възраст:

При пациенти над 60 годишна възраст страдащи от Далекогледство най-честите варианти за корекция на зрението са 2. Те са дългосрочни и с доказани резултати:

1. Носене на очила и контактни лещи. Често след 60 годишна възраст ежедневието ни се забавя, не сме чак толкова активни и рядко спортуваме. Поради тази причина носенето на очила е нещо с което сте свикнали, но остава проблема, че много от нас трябва да носят очила за близко и далечно, или да търсят скъпи варианти за комбинирани очила. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете, но знае и минусите свързани с постоянно притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности без очила. В тази възрастова група трябва да добавим и цената, като решаващ фактор. Тук очилата често са два чифта и носенето, пазенето и поддръжката не винаги е евтино.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази възраст лазерната корекция на зрението, не е най-добрия вариант поради факта, че може да коригира зрението само на една дистанция. Ако вие се нужаете от очила и за близко и за далечно разстояние, тогава е неоправдано да давате пари за нещо, което ще Ви свърши работа наполовина. А и да не забравяме, че на тази възраст, често може да има първи симптоми на катаракта (старческо перде)

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст е много често срещано подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас. На тази възраст започват изменения в зрението на повечето от нас и често тези изменения не са съобразени с начина ни на живот и се налага носене на очила и за близко и далечно разстояние. Представете си лекар, спортист или актьор, който трябва да носи очила постоянно. Понякога ежедневието ни, не позволява да носим очила и контактни лещи.

Корекция на зрението при хора с Астигматизъм

Астигматизмът може да се коригира с рефракционни оперативни техники, които селективно преоформят части от неправилна роговицата, за да я направят гладка и симетрична. Резултатът е, че изображенията се фокусират ясно върху ретината и не се нарушава фокусирането поради разсейване на светлината през неправилната форма на роговицата.

Начини за корекция на Астигматизъм

Има различни начини за корекция на Астигматизъм и премахването на диоптри, така, че вие да виждате добре: носене на очила и контактни лещи, лазерна корекция на астигматизъм или имплантация на вътреочни лещи. Но кой е най-добрият вариант за корекция на зрението Ви? Отгорова на този въпрос е свързан с това, на колко години сте, какво е Вашето ежедневие, какви са Вашите очаквания след корекцията и естествено винаги има финансов аспект касаещ цената на корекцията. Тук ще разгледаме различните видове корекция на Астигматизъм спрямо всички тези фактори.

Тук можете да видите как виждат пациенти с различни диоптри Астигматизъм.

За пациенти до 18 годишна възраст:

За пациенти, които не са навършили 18 годишна възраст се препоръчва преглед при лекар офталмолог. Той ще определи най-правилното лечение на очите на Вашето дете. В много случай, диоптрите може да се променят през тинейджърските години, затова трябва да имате лекар, който да следи очното състояние на детето Ви редовно. Астигматизма може да повлияе зле на четене, учене и развитието на детето, ако то не може да вижда буквите, или да вижда добре в час.

За пациенти от 18 до 40 годишна възраст:

При пациенти страдащи от астигматизъм между 18 и 40 годишна възраст има 3 най-популярни и дългосрочни варианта за корекция на зрението:

1. Носене на очила и контактни лещи. В зависимост от степента на астигматизма, повечето пациенти се нужаят от очила, за да не виждат размазано. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете, но знае и минусите свързани с постоянно притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение, цената и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности като четене, спортуване, разхождане без очила и други.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази така активна и динамична възраст, независимостта от контактни лещи и очила е може би една от най-големите желания на пациентите страдащи от астигматизъм. Лазерната корекция на Астигматизъм е отличен вариант за живот без очила и контактни лещи.

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст не е рядкост подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас.

За пациенти от 40 до 60 годишна възраст:

В тази активна възраст при пациенти страдащи от астигматизъм има 3 най-популярни и дългосрочни варианта за корекция на зрението, като два от тях са най-популярни в България:

1. Носене на очила и контактни лещи. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете от към цена, но знае и минусите свързани с постоянно притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности като спортуване, разхождане без очила и други.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази така активна възраст, независимостта от контактни лещи и очила е може би една от най-големите желания на пациентите страдащи от астигматизъм. Лазерната корекция на Астигматизъм е отличен вариант за живот без очила и контактни лещи. В зависимост от специфичното Ви очно състояние, Вие може да сте подходящ пациент за тази процедура.

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст е много често срещано подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас. На тази възраст започват изменения в зрението на повечето от нас и често тези изменения не са съобразени с начина ни на живот. Представете си лекар, спортист или актьор, който трябва да носи очила постоянно. Понякога ежедневието ни, не позволява да носим очила и контактни лещи.

За пациенти над 60 годишна възраст:

При пациенти над 60 годишна възраст страдащи от астигматизъм най-честите варианти за корекция на зрението са 2. Те са дългосрочни и с доказани резултати:

1. Носене на очила и контактни лещи. Често след 60 годишна възраст ежедневието ни се забавя, не сме чак толкова активни и рядко спортуваме. Поради тази причина носенето на очила е нещо с което сте свикнали, но остава проблема, че много от нас трябва да носят очила за близко и далечно, или да търсят скъпи варианти за комбинирани очила. Всеки който е носил очила и контактни лещи за по-дълго време знае плюсовете, но знае и минусите свързани с постоянно притеснение, поддръжка, намалено периферно зрение и не на последно място невъзможност от извършване на ежедневни дейности без очила. В тази възрастова група трябва да добавим и цената, като решаващ фактор. Тук очилата често са два чифта и носенето, пазенето и поддръжката не винаги е евтина.

2. Лазерна корекция на зрението. В тази възраст лазерната корекция на зрението, не е най-добрия вариант поради факта, че може да коригира зрението само на една дистанция. Ако вие се нужаете от очила и за близко и за далечно разстояние, тогава е неоправдано да давате пари за нещо, което ще Ви свърши работа наполовина. А и да не забравяме, че на тази възраст, често може да има първи симптоми на катаракта (старческо перде)

3. Имплантирането на вътреочни лещи на тази възраст е много често срещано подари факта, че дава дългосрочни резултати (до живот) дава възможност за добро зрение на близко и далеч без очила и контактни лещи и не на последно място профилактира очни заболявания като катаракта (старческо перде), които рано или късно засягат всички нас. На тази възраст започват изменения в зрението на повечето от нас и често тези изменения не са съобразени с начина ни на живот и се налага носене на очила и за близко и далечно разстояние. Представете си лекар, спортист или актьор, който трябва да носи очила постоянно. Понякога ежедневието ни, не позволява да носим очила и контактни лещи.

Рефрактивната хирургия може да бъде добър вариант за вас, ако:

  1. Искате ли да сте независими от носенето на очила или контактни лещи;
  2. Нямате други придружаващи очни заболявания;
  3. Приемете присъщите рискове и възможните странични ефекти на процедурата;
  4. Има подходяща за корекция рефрактивна грешка.

Има ли най-добра рефрактивна процедура?

Не съществува универсално прието, най-добро лечение и коригиране на рефракционни аномалии: късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия), астигматизъм или пресбиопия.

Най-добрият вариант, трябва да се реши след задълбочено проучване и обсъждане с Вашия офталмолог.

Ако и вие обмисляте рефрактивна хирургия и живот без очила и контактни лещи, Ние можем да Ви насочим към най-добрите лекари в тази сфера в България. Това са професионалисти с дългогодишен опит, доказани резултати и безупречна репутация. Нашата мисия е да предоставяме възможност за по-добре зрение за Вас и Вашите близки чрез информация, опит, компетентно мнение и препоръки на лекари офталмолози. Специалистите, с които работим имат богат опит в сферата на корекция на рефрактивни аномалии, лазерна корекция на зрението при късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия), астигматизъм, имплантиране на вътреочни лещи, диагностика и лечение на катаракта и други очни заболявания.