Какво е Далекогледство (Хиперметропия)? – Симптоми и Корекция

Далекогледство (хиперметропия) е често срещано очно състояние, при което можете да виждате отдалечени обекти ясно, но на наблизко разстояние картините може да бъдат неясни и замъглени. Далекогледството е състояние, което обикновено започва в детството и продължава през целия живот на човека.

Степента на Вашето далекогледство влияе на способността Ви да фокусирате. Хората с тежка степен на далекогледство могат да виждат ясно само обекти на голямо разстояние, докато тези с леко далекогледство може да бъдат в състояние да виждат ясно обекти, които са по-близо.

Далекогледство обикновено присъства още от самото раждане и има тенденция да се предава в семейството. Това очно състояние може лесно да се коригира с очила или контактни лещи. Друг успешен вариант за корекция на далекогледство (хиперметропия) е лазерната корекция на зрението.

Симптоми при Далекогледство (хиперметропия)

Далекогледство може да означава:

 • Близки обекти може да се виждат замъглени
 • Трябва да изкривите поглед, за да видите ясно
 • Имате преумора на очите, включително зачервяване на очите, и болки в или около очите
 • Вие изпитвате общ дискомфорт на очите или главоболие след продължителен интервал на провеждане на задачи на близко разстояние като четене, писане, работа с компютър или чертеж

Имате нужда от очила с безплатна изработка и на по-ниска цена?

Кога да отидете на лекар офталмолог?

Ако далекогледството Ви е стигнало до степен, в която да не може да изпълнявате задачи и дейности на близко разстояние – посетете очен лекар. Ако зрението Ви отнема част от удоволствието от дейности които искате да извършвате без да се напрягате, това е друга причина да посетите лекар офталмолог. Очният лекар може да определи степента на вашето далекогледство и да Ви посъветва за опции за коригиране на зрението Ви.

Редовни очни прегледи

Тъй като това да разберете, че имате проблем със зрението си не винаги може да бъде лесна задача, ето и препоръчителните интервали за редовни очни прегледи. Тези интервали са препоръчани от Американската академия по офталмология и са както следва:

очни прегледи при Възрастни

Ако не носите очила или контакти лещи, нямате симптоми на очни проблеми и сте в група с по-нисък риск от развитие на очни заболявания, направете консултативен очен преглед около 40-годишна възраст. След това посещавайте лекар офталмолог в следните интервали:

 • На всеки две до четири години между 40 и 54 години
 • Всеки един до три години между 55 и 64 години
 • Всяка една до две години, с начало на 65-годишна възраст

Ако сте изложени на висок риск от определени заболявания на очите, като глаукома, честотата на посещенията трябва да се увеличи на:

 • На всеки две до четири години на възраст до 40
 • Всеки един до три години между 40 и 54 години
 • Всяка една до две години, считано от 55 годишна възраст нататък

Ако носите очила или контактни лещи, най-вероятно ще трябва да проверявате състоянието на Вашите очи всяка година.

Посъветвайте се с Вашия очен лекар, колко често трябва да насрочвате посещенията си. Ако забележите някакви проблеми с Вашето зрение, направете преглед с Вашия очен лекар възможно най-скоро, дори ако наскоро сте имали такова посещение. Замъглено зрение, например, може да означава че трябва промяна рецепта Ви за очила поради нови диоптри, или това състояние може да бъде признак на друг проблем.

очни прегледи за далекогледство при Деца и юноши

Децата трябва да бъдат прегледани за очно заболяване и да им се направят очни тестове от лекар офталмолог в следните възрасти и интервали:

 • в периода от 6 месечна възраст до 2 годишна възраст.
 • между 3 и 4 годишна възраст се установяват голяма част от очните проблеми, ако има такива.
 • задължително е да се направи преглед при очен лекар преди детето да тръгне на училище.
 • по време на учебните години, всяка една до две години е добре детето да посещава лекар офталмолог

Как виждат пациентите с Далекогледство (хиперметропия)?

При пациенти с +3.00D ( “плюс три диоптъра”) далекогледство вероятно ще се наложи корекцията независимо дали са очила или лещи да се носят сравнително постоянно, за да се постигне по-голяма яснота и комфорт във виждането на близко разстояние.

При пациенти с +1.00D (“плюс един диоптър”) далекогледство В зависимост от възрастта, този човек може да е в състояние да живее и вижда съвсем нормално с такава хиперметропия, но най-вероятно ще се възползва от корекция на специфични задачи, които изискват много добро взиране.

При пациенти с +5.00D (“плюс пет диоптъра”) далекогледство Този човек обикновено ще изисква носенето на очила или контактни лещи през цялото време и ще бъде в състояние да чете и вижда наблизо само чрез корекция на зрението за много близко разстояние.

Зрение при пациенти без Далекогледство – образно казано 0 диоптъра хиперметропия и нормално зрение

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Далекогледство по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Далекогледство по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Далекогледство по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Далекогледство по време на шофиране

Зрение при пациенти с +3 диоптъра Далекогледство

Зрение при пациенти с +3 диоптъра Далекогледство по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с +3 диоптъра Далекогледство по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с +3 диоптъра Далекогледство по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с +3 диоптъра Далекогледство по време на шофиране

Зрение при пациенти с +6 диоптъра Далекогледство

Зрение при пациенти с +6 диоптъра Далекогледство по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с +6 диоптъра Далекогледство по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с +6 диоптъра Далекогледство по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с +6 диоптъра Далекогледство по време на ядене на шофиране

Зрение при пациенти с +9 диоптъра Далекогледство

Зрение при пациенти с +9 диоптъра Далекогледство по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с +9 диоптъра Далекогледство по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с +9 диоптъра Далекогледство по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с +9 диоптъра Далекогледство по време на шофиране

Далекогледство причини за възникване

Далекогледство се получава, когато окото е по-късо от нормалното или има роговица (предната прозрачна стъкловида част на окото), която е твърде плоска. В резултат на което светлинните лъчи се фокусират зад ретината вместо върху самата ретина. Като цяло, това Ви позволява да виждате отдалечени обекти донякъде ясно, но в близост обектите ще са неясни и размити.

Нормално зрение

За да се фокусират образите правилно, очите ви разчитат на две структури или така наречени две основни части:

 • Роговицата, прозрачната предна повърхност на окото
 • Лещата, прозрачна структура вътре в окото, която променя формата си, за да помогне за фокусирането на обекти

В нормално развитото око, всеки един от тези фокусиращи елементи има идеално гладка извивка като на повърхността на гумена топка. Роговицата и лещата имат за цел с тази гладка кривина да пречупват всички входящи светлинни източници по такъв начин, че да се направи точно фокусиране на образ върху ретината, в задната част на окото.

Рефрактивни аномалии – грешки при пречупването на светлината

Ако роговицата или лещата се яйцевидни с двe несъответстващи криви, светлинните лъчи не са пречупени правилно, което води до грешка на пречупването на светлината или така наречената рефрактивна аномалия и прави изображението по-размазано. Астигматизмът е точно такава рефрактивна аномания или рефрактивна грешка. Вместо да се фокусира точно върху ретината, светлината се фокусира пред ретината, което води до размазани поява на далечни обекти.

Далекогледство се случва, когато роговицата е извита твърде малко или окото е по-късо от нормалното. Вместо да се фокусира точно върху ретината, светлината се фокусира зад ретината, което води до размазан външен вид на обектите в близък план.

Други грешки при пречупване на светлината

В допълнение към късогледство (миопия), други рефрактивни грешки включват:

Късогледство (миопия). Това очно състояние се получава, когато роговицата е извита твърде много или окото е по-дълго от нормалното, което прави фокусирането на изображенията да се извършва пред ретината, а не върху самата ретина. По този начин далечните обекти се виждат размазано, а близките обекти се виждат ясно.

Астигматизмът. Това се случва, когато роговицата или лещата са извити по-рязко в една посока, отколкото в друга. Некоригираният астигматизъм размива вашето зрение и прави картините неясни и размазани.

Усложнения при далекогледство

Далекогледство може да бъде свързана с няколко проблема, като например:

 • Кръстосани очи. Някои деца с далекогледство могат да развият кръстосани очи. Специално проектирани очила, които коригират част или цялото далекогледство може ефективно да излекуват този проблем.
 • Намалено качество на живот. Некоригираното далекогледство може да повлияе на качеството Ви на живот. Вие може да не бъдете в състояние да изпълнявате дадена задача, както желаете. Ограниченото зрение може да отнема от удоволствието от ежедневните Ви дейности. При деца, нелекувани от далекогледство може да се стигне и до проблеми с ученето и развитието.
 • Напрежение в окото. Некоригираното далекогледство може да доведе до кривогледство или напрягане на очите, за да се запази фокуса. Това може да доведе до преумора на очите и главоболие.
 • Нарушена безопасност. За ваша собствена безопасност и тази на другите, не шофирайте и не работете с механично оборудване, ако имате некоригирани проблеми със зрението.

Диагностициране и тест за Далекогледство (хиперметропия)

Вашият очен лекар може да диагностицира далекогледство, като част от един обстоен очен преглед. Лекарят ще определи дали имате далекогледство с помощта на стандартен тест за зрение, в който се иска да четете символи върху светеща рамка, поставени в другия край на стаята, и други измервания.

Ако тестът за виждане показва, че вие сте далекоглед, Вашият лекар ще използва някои други изпитни устройства, за да научи повече за това каква е причината за далекогледството. Чрез светене със специална светлина в очите Ви, лекарят ще види как светлината се отразява от ретината. По начина на отразяване на светлината от вътрешността на окото, може да се определи дали един човек е далекоглед или късоглед.

Вашият очен лекар също така ще използва инструменти, който да измерят вашите диоптри.

Далекогледство лечение

Очила или контактните лещи са най-често срещаните методи за коригиране на далекогледство. Те работят като пренасочват светлинните лъчи върху ретината, компенсирайки кривините във формата на окото. Те също могат да помогнат да предпазим очите си от вредните ултравиолетови (UV) лъчи.

Дългосрочно лечение на далекогледство е коригирането чрез лазерна корекция на зрението като LASIK или друга подобна форма на рефрактивна хирургия. Тези хирургични процедури се използват за коригиране или подобряване на зрението Ви чрез оформяне на роговицата (предната повърхност на окото) и постигат ефективно фокусиране на картината върху ретината.

Няма достатъчно научни доказателства, че очни упражнения, витамини или хапчета могат да предотвратят или излекуват далекогледството.

Няма най-добър метод за коригиране на далекогледство. Най-подходящия вид корекция за вас зависи от състоянието на очите Ви и начина Ви на живот. Трябва да обсъдите начина си на живот с Вашия очен лекар, за да решите коя корекция може да бъде най-ефективна за вас.

А какви са вариантите при по-възрастни пациенти с Далекогледство (хиперметропия)?

При по-възрастни пациенти, които са развили катаракта може да се коригира далекогледството с имплантиране на вътреочна леща (ВОЛ), която замества човешката леща. Имплантацията се извършва по време на операцията на катаракта. Най-подходящото лечение за Вас зависи от състоянието на очите Ви и начина Ви на живот.

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако търсите добър очен лекар с богат опит в Корекцията на Далекогледство (хиперметропия) чрез Лазерна корекция на зрението или чрез имплантиране на вътреочни лещи, ние можем да Ви помогнем и насочим към лекари професионалисти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в Корекция на Далекогледство (хиперметропия)

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *