Какво е Късогледство (Миопия)? – Симптоми, Лечение и Корекция

Стандартен очен преглед при лекар офталмолог може да потвърди дали имате късогледство и в каква степен. Това очно състояние може лесно да се поправи с носене на очила или контактни лещи. Друга възможност за лечение на късогледство е рефрактивна операция като най-правилната очна процедура може да стане ясна след обстоен преглед при очен лекар. Може да Ви бъде предложено Лазерна корекция на Късогледство (миопия) или имплантация на вътреочни лещи, които да Ви направят независими от носене на очила или контактни лещи.

Какво е Късогледство (Миопия)?

Късогледство е състояние, което обикновено започва в детството и продължава през целия живот на човека. Късогледство (миопия) е често срещано състояние на очите на хората, при което можете да виждате ясно предмети в близост до вас, но обектите, които са по-далеч се виждат размазани и неясни. В зависимост от степента на миопия, хората с това очно състояние може да бъдат в състояние да виждат ясно в различни зрителни дистанции наблизо, но винаги ще имат трудности да виждат предмети на дълги разстояния без размазване.

Късогледство може да се развие постепенно или понякога доста бързо, като често зрението се влошава по време на детството и юношеството. Миопията има тенденция да се предава в семейството.

Симптоми при Късогледство (миопия)

Ако страдате от късогледство, симптомите могат да включват:

 • Замъглено виждане при разглеждане на отдалечени обекти
 • Необходимост от кривене на погледа или частично затваряне на клепачите, за да видите ясно обекти в далечината
 • Главоболие, причинено от умората на очите
 • Затруднено виждане по време на шофиране на превозно средство, особено през нощта (нощна миопия)

Късогледството често се открива първо по време на детството или между ранните училищни години до тийнейджърските години. Едно дете с късогледство може:

 • Постоянно да си криви очите
 • Необходимо е да се седне по-близо до телевизора, кино екрана или по близо до дъската в учлищната стая.
 • Изглежда да не е наясно с отдалечени обекти
 • Примигва прекомерно
 • Търка очи често

Имате нужда от очила с безплатна изработка и на по-ниска цена?

Кога да отидете на лекар офталмолог?

Ако вашият проблем с ясно виждане на обекти, които са далеч се задълбочи достатъчно, че да не можете да изпълнявате ежедневните си задачи, то тогава е дошло време да отидете на очен лекар. Ежевневието Ви не трабва да бъде натоварено с замъглено или неясно зрение. Очният лекар може да определи степента на Вашето късогледство и да Ви посъветва за най-правилните възможности за коригиране на зрението ви.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате внезапна поява на проблясъци, светкавици, мътнини или сенки, обхващащи част от зрителното поле. Това са предупреждения признаци на отлепване на ретината, което е рядко усложнение на миопия. Отлепване на ретината е спешен медицински случай, и времето е от решаващо значение.

Редовни очни прегледи

Тъй като не винаги е лесно и може да се разбере дали имате проблеми с Вашето зрение, ето и препоръчителните интервали за редовни очни прегледи. Тези интервали са препоръчани от Американската академия по офталмология и са както следва:

очни прегледи при Възрастни

Ако сте изложени на висок риск от определени заболявания на очите, като глаукома например, важно е да минавате очен преглед на всеки две до четири години ако сте до 40 годишна възраст. След това записвайте час за преглед при офталмолог всеки една до три години между 40 и 54 годишна възраст. След 55 години започват редица възрастови промени в очите и затова е препоръчително да ходите на очен лекар всяка една до две години.

Ако не носите очила или контактни лещи, нямате симптоми за проблеми с очите, и сте изложени на по-малък риск от развитие на заболявания на очите, като глаукома, записвайте час за преглед при очен лекар на следните интервали:

 • Първоначален преглед на 40 годишна възраст
 • Преглед на всеки две до четири години на възраст между 40 и 54 години
 • На всяка една до три години на възраст между 55 и 64
 • С началото на 65-годишна възраст всяка една до две години

Ако носите очила или контактни лещи, най-вероятно ще трябва да преглеждат очите Ви редовно. Посъветвайте се с Вашия очен лекар, колко често трябва да се насрочат тези прегледи. Но, ако забележите някакви проблеми с вашето зрение, си уговорите среща с очен лекар възможно най-скоро, дори ако наскоро сте минали такъв преглед.

Замъглено зрение, например, може да означава, че трябва промяна на рецептата ви за очила и смяна на диоптрите, или може да бъде признак на друг проблем.

Очни прегледи за късогледство при Деца и юноши

Децата трябва да бъдат прегледани за очно заболяване и да им се направят очни тестове от лекар офталмолог в следните възрасти и интервали:

 • в периода от 6 месечна възраст до 2 годишна възраст.
 • между 3 и 4 годишна възраст се установяват голяма част от очните проблеми, ако има такива.
 • задължително е да се направи преглед при очен лекар преди детето да тръгне на училище.
 • по време на учебните години, всяка една до две години е добре детето да посещава лекар офталмолог

Как виждат пациентите с Късогледство (миопия)?

При пациенти с -3.00D ( “минус три диоптъра “) късогледство вероятно ще се наложи корекцията независимо дали са очила или лещи да се носят сравнително постоянно, за да се постигне по-голяма яснота и комфорт във виждането на далечно разстояние.

При пациенти с -1.00D (“минус един диоптър”) късогледство В зависимост от възрастта, този човек може да е в състояние да живее и вижда съвсем нормално с такава миопия, но най-вероятно ще се възползва от корекция на специфични задачи, които изискват много добро зрение на далеч.

При пациенти с -5.00D (“минус пет диоптъра”) миопия Този човек обикновено ще изисква носенето на очила или контактни лещи през цялото време и ще бъде в състояние да чете на много близко разстояние, без нужда от коригиране.

Зрение при пациенти без Късогледство – образно казано 0 диоптъра миопия и нормално зрение

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Късогледство по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Късогледство по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Късогледство по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с 0 диоптъра Късогледство по време на шофиране

Зрение при пациенти с -3 диоптъра Късогледство

Зрение при пациенти с -3 диоптъра Миопия по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с -3 диоптъра Миопия по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с -3 диоптъра Миопия по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с -3 диоптъра Миопия по време на шофиране

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Късогледство (Миопия)

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Миопия по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Миопия по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Миопия по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с -6 диоптъра Миопия по време на шофиране

Зрение при пациенти с -9 диоптъра Късогледство (Миопия)

Зрение при пациенти с -9 диоптъра Миопия по време на ядене на сладолед

Зрение при пациенти с -9 диоптъра Миопия по време на четене на вестник

Зрение при пациенти с -9 диоптъра Миопия по време на снимане с фотоапарат

Зрение при пациенти с -9 диоптъра Миопия по време на шофиране

Късогледство причини за възникване

Късогледство обикновено се получава, когато окото е твърде дълго или има роговица, която е извита твърде стръмно. Това причинява фокусирането на светлинните лъчи, които влизат във всяко око да се фокусират пред ретината, вместо върху самата ретина. Товаводи до размазани изображения и неясна картина. Точната причина поради която някои хора имат очи по-дълги от нормалното е неизвестна, но може да бъде свързано с генетиката или условия на околната среда.

Нормално зрение

За да се фокусират образите правилно, очите ви разчитат на две структури или така наречени две основни части:

 • Роговицата, прозрачната предна повърхност на окото
 • Лещата, прозрачна структура вътре в окото, която променя формата си, за да помогне за фокусирането на обекти

В нормално развитото око, всеки един от тези фокусиращи елементи има идеално гладка извивка като на повърхността на гумена топка. Роговицата и лещата имат за цел с тази гладка кривина да пречупват всички входящи светлинни източници по такъв начин, че да се направи точно фокусиране на образ върху ретината, в задната част на окото.

Рефрактивни аномалии – грешки при пречупването на светлината

Ако роговицата или лещата се яйцевидни с двe несъответстващи криви, светлинните лъчи не са пречупени правилно, което води до грешка на пречупването на светлината или така наречената рефрактивна аномалия и прави изображението по-размазано. Астигматизмът е точно такава рефрактивна аномания или рефрактивна грешка. Вместо да се фокусира точно върху ретината, светлината се фокусира пред ретината, което води до размазани поява на далечни обекти.

Други грешки при пречупване на светлината

В допълнение към късогледство (миопия), други рефрактивни грешки включват:

Далекогледство (далекогледство). Това се случва, когато роговицата е извита твърде малко или окото е по-късо от нормалното. Ефектът е обратното на късогледството. Когато окото ти е в отпуснато състояние, светлина никога не се фокусира върху ретината от вътрешната страна на окото, което води до това, че близките обекти изглеждат замъглени.

Астигматизмът. Това се случва, когато роговицата или лещата са извити по-рязко в една посока, отколкото в друга. Некоригираният астигматизъм размива вашето зрение и прави картините неясни и размазани.

Рискови фактори

Някои рискови фактори могат да повишат вероятността от развитие на късогледство, като:

Семейна история. Късогледство има тенденция да се предава в семейството. Ако един от родителите Ви е късоглед, риска от развитие на това заболяване се увеличава. Рискът е още по-висок, ако и двамата родители са късогледи.

Четене. Хората, които четат много може да са изложени на повишен риск от късогледство.

Условия на околната среда. Някои изследвания подкрепят идеята, че липсата на време, прекарано на открито, може да увеличи шансовете за развитие на късогледство.

Усложнения при късогледството

Късогледство може да бъде свързано с няколко усложнения, като например:

Намалено качество на живот. Некоригираното късогледство може да повлияе на качеството Ви на живот. Вие може да не бъде в състояние да изпълните дадена задача, както желаете. Ограниченото зрение може да отнема от удоволствието на извършваните ецедневни дейности.

Напрежение в окото. Некоригираното късогледство може да доведе до кривогледство или напрягане на очите с цел да се запази фокуса. Това може да доведе до преумора на очите и главоболие.

Застрашена безопасност. Вашата собствена безопасност и тази на другите може да бъде застрашена, ако имате некоригиран проблем със зрението. Това може да бъде особено сериозно, ако шофирате кола или работите с тежки машини или оборудване.

Други проблеми с очите. Тежкото късогледство Ви поставя в състояние на леко повишен риск от отлепване на ретината, глаукома и катаракта.

Диагностициране и тест за Късогледство (миопия)

Късогледството се диагностицира чрез очен преглед при лекар офталмолог. Задълбоченият очен преглед включва серия от тестове за проверка на здравето на очите и на пречупване на светлината. Вашият очен лекар може да използва различни апарати, да използва ярка светлина директно в очите Ви и да Ви помоля да погледнете през няколко лещи. Вашият лекар използва тези тестове, за да провери различни части на вашите очи и зрение и да определи какви са точните диоптри, които осигуряват ясно зрение с очила или контактни лещи.

Късогледство лечение

Целта на лечението на късогледство (миопия) е да се подобри яснотата на виждане и цялостния комфорт на Вашето зрение. Има различни видове лечение като това може да бъдат коригиращи лещи или рефрактивна хирургия.

Има различни начини за коригиране на късогледство. Традиционните форми на корекция, очила и контактни лещи се допълват от по-нови технологии които правят възможна корекцията на миопия чрез лазерна операция или така наречената лазерна корекция на късогледство.

Всички форми на корекция имат своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат обсъдени с Вашият лекар офталмолог след внимателно измерване на грешките на пречупване на светлината, причинени от вашето късогледство – миопия.

При деца (които очевидно са твърде млади, за хирургична корекция), колкото по-рано, се измери степента на късогледство, толкова по-голям шанс имаме за ограничаване на развитието на по-нататъшно късогледство и необходимостта от по-силни и по-силни корекции.

А какви са вариантите при по-възрастни пациенти с късогледство – миопия?

В по-късен етап от живота, късогледството понякога може действително да бъде предимство, тъй като това очно състояние може да позволи по-възрастен човек с пресбиопия, да чете или да извърши други близки задачи, без нуждата от очила за четене.

Поради тази причина, по-възрастен човек, който планира постоянна и необратима промяна в зрението си чрез операция на катаракта трябва да обсъди евентуалните резултати след операцията много преди да се подложи на тази процедура. Офталмо хирурга е наясно с тези промени и може да Ви предложи лещи гарантиращи добро зрение както на близко, така и на далечно разстояние, като по този начин Вие ще запазите същия начин на живот, който сте водили преди това без нуждата от носене на очила и контактни лещи.

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако търсите добър очен лекар с богат опит в Корекцията на Късогледство (миопия) чрез Лазерна корекция на зрението или чрез имплантиране на вътреочни лещи, ние можем да Ви помогнем и насочим към лекари професионалисти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в Корекция на Късогледство (миопия)

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *