Видимата светлина е много по-сложна, отколкото може би си мислите. Все по-често се говори за различните видове светлина и най-вече за синя светлина и дали тя е добра и лоша за нашето зрение. В тази статия ще научите повече за синята светлина и защо е нужно да предпазите очите си от източниците на синя светлина при продължителна работа с видеодисплеи.

Повечето хора са наясно, че слънчевата светлина съдържа видими светлинни лъчи, а също и невидими ултравиолетови лъчи, които могат да изгарят кожата. Но това, което мнозина не знаят, е че видимата светлина, излъчвана от слънцето, включва набор от различни цветни светлинни лъчи, които съдържат различни количества енергия. Сините светлинни вълни (Синята светлина) е сред най-късите и най-високо енергийни дължини на вълната в спектъра на видимата светлина.

Синя светлина

Какво е синя светлина?

Слънчевата светлина съдържа червени, оранжеви, жълти, зелени и сини светлинни лъчи и много нюанси на всеки от тези цветове, в зависимост от енергията и дължината на вълната на отделните лъчи (наричани още електромагнитно излъчване). Комбиниран, този спектър от цветни светлинни лъчи създава това, което наричаме „бяла светлина“ или слънчева светлина.

Лъчите в червения край на спектъра на видимата светлина имат по-големи дължини на вълната и следователно по-малко енергия. Лъчите в синия край на спектъра имат по-къси дължини на вълната и повече енергия.

7 от най-важните факти за синята светлина

1. Синята светлина е навсякъде.

Слънчевата светлина е основният източник на синя светлина, а прекарването на открито по време на дневна светлина е мястото, където повечето от нас получават по-голямата част от излагането си на нея. Но има и много създадени от човека вътрешни източници на тази светлина, включително флуоресцентно и LED осветление, телевизори с плосък екран, смарт телефони, компютри, видеодисплеи, лед осветление.

Най-важното е, че екрани на компютри, преносими компютри, смартфони и други цифрови устройства излъчват значителни количества от синята светлина. Близостта на тези източници на лъчения до очите, предразполага носенето на предпазни очила против синята светлина.

Очила против синя светлина

Всички модели очила против синя светлина

2. HEV светлинните лъчи правят небето да изглежда синьо.

Късите дължини на вълната, високоенергийните светлинни лъчи върху синия край на спектъра на видимата светлина се разпръскват по-лесно от другите видими светлинни лъчи, когато удрят молекулите на въздуха и водата в атмосферата. По-високата степен на разсейване на тези лъчи е това, което прави безоблачното небе да изглежда синьо.

3. Окото не е много добро в блокирането на Blue Light.

Предните структури на възрастното човешко око (роговицата и лещата) са много ефективни за блокиране на UV лъчите от достигане на светлочувствителната ретина в задната част на очната ябълка. Всъщност по-малко от един процент от UV лъчението от слънцето достига до ретината, дори ако не носите слънчеви очила.

(Имайте предвид обаче, че слънчевите очила, които блокират 100 процента от UV, са от съществено значение за защита на тези и други части на окото от увреждане, което може да доведе до катаракта (перде на окото).От друга страна, почти цялата видима синя светлина преминава през роговицата и лещата и достига до ретината.

4. Излагането на синя светлина може да увеличи риска от макулна дегенерация.

Фактът, че синята светлина прониква чак до ретината (вътрешната лигавица на задната част на окото) е важен, тъй като лабораторните изследвания показват, че прекаленото излагане на синя светлина може да повреди светлочувствителните клетки в ретината. Това причинява промени, наподобяващи тези на макулна дегенерация, които могат да доведат до трайна загуба на зрението.

5. Синята светлина допринася за дигиталното напрежение на очите.

Тъй като късата дължина на вълната, високоенергийната синя светлина се разсейва по-лесно от друга видима светлина, тя не е толкова лесно фокусирана. Когато гледате компютърни екрани и други цифрови устройства, които излъчват значителни количества синя светлина, този нефокусиран визуален “шум” намалява контраста и може да допринесе за цифрово напрежение на очите.

Изследванията показват, че лещите, които блокират синята светлина с дължина на вълната по-малка от 450 nm (синьо-виолетова светлина), увеличават контраста значително. Следователно компютърните очила могат да увеличат комфорта, когато гледате цифрови устройства за продължителен период от време.

6. Защитата от синята светлина може да бъде още по-важна след операция на катаракта.

Лещата в окото за възрастни хора блокира близо 100 процента от слънчевите UV лъчи. Като част от нормалния процес на стареене, естествената леща на окото в крайна сметка блокира и синя светлина с къси вълни – видът на синята светлина, който най-вероятно може да причини увреждане на ретината и да доведе до макулна дегенерация и загуба на зрението.

След операция на катаракта може да се възползвате от очила, които имат лещи със специален филтър за синя светлина – особено ако прекарвате дълги часове пред компютърен екран или използвате други цифрови устройства.

7. Не цялата синя светлина е лоша.

Не цялата синя светлина е лоша за вас. Защо не блокираме цялата синя светлина през цялото време? Излагането на органична синя светлина е от съществено значение за доброто здраве. Изследванията показват, че високоенергийната видима светлина повишава бдителността, подпомага паметта и когнитивната функция и повишава настроението.

Също така, синята светлина е много важна за регулиране на циркадния ритъм – естествения цикъл на бодърстване и сън. Излагането на синя светлина през дневните часове помага да се поддържа здравословен циркаден ритъм.

Но прекалено многото синя светлина късно през нощта (например четене на роман на таблет или е-четец преди лягане) може да наруши този цикъл, потенциално да причини безсънни нощи и умора през деня.

8. До какво може да доведе прекаленото излагане на изкуствена синя светлина:

 • Нарушени модели на сън
 • Главоболие
 • Болка във врата и раменете
 • Светлинна чувствителност
 • Замъглено зрение
 • Сухи очи
 • Зачервени или възпалени очи

Най-забележимият ефект на синята светлина е нейният ефект върху моделите ни на сън, тъй като проучванията показват, че на хората им отнема повече време, за да заспят и да спят точното време.

Най-чести източници на синята светлина (Blue Light)

 • екраните на компютрите
 • екраните на телевизорите
 • офис и домашното осветление
 • мобилните телефони
 • таблетите
 • лаптопите
 • слънцето

Защо очилата против синя светлина вършат работа?


Дамски очила против синя светлина

Всички модели дамски очила против синя светлина


Мъжки очила против синя светлина

Всички модели мъжки очила против синя светлина

Заключение за ползите и вредите от синя светлина

Без значение от възрастта ви, ограничаването на излагането на изкуствена синя светлина – видеодисплеи, монитори, телевизори, компютър, лаптопи, телефони и предпазването на зрението чрез очила със защита от синята светлина ще ви осигури още много години здраве на зрението.