Мултифокални Лещи – Зрение без очила за близко и далеч – Цени

Думата мултифокални идва от технологията за направа на самата леща за имплантиране. Този вид лещи Ви гарантират добро зрение на няколко дистанции – близко и далечно виждане. Тези лещи може да имат различни наименования като много фокусни лещи, премиум лещи, мулти фокусни лещи. Предимството на тези мултифокални лещи е доброто виждане без нужда от очила или контактни лещи до живот.

С развитието на технологиите фирмите производители на вътреочни лещи създават нови видове мултифокални (многофокусни) лещи гарантиращи добро зрение на още повече дистанции:

 • близко (четене, мобилен телефон)
 • средно (работа на лаптоп)
 • средно далечно (работа на стационарен компютър)
 • далечно (шофиране, разхождане в парка, планината или ходене на море)

Лещи за корекция на зрението на няколко дистанции – МУЛТИФОКАЛНИ лещи за имплантиране

При поставяне на тези леща, пациента ще вижда на всички тези дистанции без да има нужда от носене на очила или контактни лещи.

При имплантиране на тези лещи, резултатите от добро зрение са гарантирани до живот. С премахването на катарактата (помътнялата човешка леща) и имплантирането на мултифокална леща се профилактират заболявания на окото, точно като старческо перде.

Много често, пациенти, които трябва да носят очила за близко и далечно разстояние, но не желаят, или работата им не го позволява си имплантират такива лещи дори без да са развили катаракта. По този начин, освен че те придобиват добро зрение без нужда от допълнителна корекция, се извършва така наречената профилактика от очни заболявания като катаракта, които рано или късно засягат зрението на всички нас.

Предимства на мултифокалните вътреочни лещи

 • Може да коригират катаракта (старческо перде) и пресбиопия
 • Идеален избор за пациенти с катаракта, които искат да имат добро зрение на няколко фокуса и да виждат добре на всички разстояния – близо, далеч и всичко между тях
 • Идеален избор за млади и активни хора, които не искат да носят очила за близко или далечно разстояние и не са развили катаракта
 • профилактика на катаракта (старческо перде) за млади пациенти желаещи независимост от носене на очила или контактни лещи
 • операцията по отстраняването на катаракта се заплаща от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Недостатъци на мултифокалните вътреочни лещи

 • цената на лещата се заплаща от пациенти – не се покрива от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)
 • сравнително по-дълъг период на възстановяване поради факта, че мозъка трябва да свикне с “новото” стерео зрение (при до-големи диоптри)

Цени на мултифокалните вътреочни лещи

 • цените на мултифокалните лещи са значително по-високи от тези на монофокалните лещи за имплантиране в око.
 • цените на мултифокалните лещи варират от производителя на лещата и вида на лещата – дали позволява добро зрение на повече от два фокуса – многофокусни лещи
 • цените варират в зависимост от това къде – в кой град, ще бъде извършена операцията и кой лекар офталмолог ще извърши операцията.
 • ориентировъчни цени на мултифокалните вътреочни лещи са от 2500 до 3500 лева за едно око в зависимост от горе изброените фактори, като най-важен е фактора за производителя и възможността за повече от два фокуса

Модели мултифокални вътреочни лещи

AcrySof® IQ ReSTOR® ВОЛ на американската фирма ALCON е мултифокална леща

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако търсите добър очен лекар с богат опит в лечението и операция на Катаракта (Старческо перде) чрез имплантиране на вътреочни лещи, ние можем да Ви помогнем и насочим към лекари професионалисти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в операцията на Катаракта (Перде на очите)

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия за различните видове мултифокални лещи и начините за корекция на зрението за близо и далеч с вътреочни лещи е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *