Видове вътреочни Лещи – Монофокални, Мултифокални или Торични лещи

Днешните модерни технологии за операция на катаракта Ви предоставят възможност за коригиране на допълнителни очни състояния като Късогледство (Миопия), Далекогледство (Хиперметропия), Астигматизъм, Пресбиопия (Старческо Далекогледство), Катаракта (Старческо перде), давайки Ви свободата да извършвате дейности, които до момента не сте могли – четене, пазаруване, готвене, плетене, шофиране и дори спортуване на леки спортове. Създаването на високо-технологичните вътреочни лещи използват най- модерни технологии подпомагащи Вашият динамичен начин на живот!

Видовете вътреочни лещи се делят на няколко основни, като в тази статия ще наблегнем на плюсовете, минусите и специфичната информация, която е нужно да знаете за всяка леща. Избора на правилна леща е много важен и този избор остава до живот. Не е честа практика да се имплантират и премахват вътреочните лещи затова отделете нужното време, за да разучите кой вариант ще е най-добър за Вас в зависимост от Вашето специфично ежедневие.

Имплантация на лещи и премахването на катаракта и имплантирането на лещи засяга все по млади и по-млади пациенти. Възрастовата граница от 70 + години отдавна не е задължително условие за развитие на това очно заболяване и не е коректив за имплантация на вътреочни лещи. В напрегнатото ежедневие, изпълнено със стрес и фактори на външната среда, границата за години е паднала дори много под 60 годишна възраст, а при някои предразположение пациенти може да се наложи операция за катаракта или поставяне на вътреочни лещи още под 50 годишна възраст.

Независимо дали сте на 50, 60 или 70, повече хора са активни, работят и се занимават усилено с ежедневни дейности, затова избора на правилна леща е от ключово значение за по-добрия начин на живот.

Какво е Късогледство (Миопия)

Какво е Далекогледство (Хиперметропия)


Какво е Астигматизъм?

 

Какво е Пресбиопия (Старческо Далекогледство)?


Какво е Катаракта (Старческо перде)?

Видове вътреочни лещи за лечение на катаракта, пресбиопия и корекция на диоптри

Има три основни вида вътреочни лещи, които се имплантират в човешкото око, за да подобрят Вашето зрение. В зависимост от това, какво коригират тези лещи, те могат да бъдат следните видове:

МОНОФОКАЛНИ лещи

МУЛТИФОКАЛНИ лещи

ТОРИЧНИ лещиАстигматизъм коригиращи

МУЛТИФОКАЛНИ ТОРИЧНИ лещиАстигматизъм коригиращи за близко и далечно зрение

Вашият лекар офталмолог може да Ви препоръча най-правилната леща спрямо Вашият начин на живот. За да бъдете в състояние да направите правилен и информиран избор, ще разгледаме различните видове вътреочни лещи, техните предимства и недостатъци и не на последно място – естествено техните цени.

Лещи за корекция на зрението на една дистанция – МОНОФОКАЛНИ лещи за имплантиране

Думата монофокални идва от технологията за направа на самата леща за имплантиране. Този вид лещи Ви гарантират добро зрение на една дистанция – далечно виждане. За да виждате добре на близка дистанция се налага носене на очила.

При поставяне на тези леща, пациента ще вижда на далеч, като на контролния преглед извършван на 40 ден след операцията, ще се изпишат очила за четене и гледане на близо.

Предимства на монофокалните вътреочни лещи

 • Може да коригират катаракта (старческо перде)
 • Гарантира добро зрение за пациенти с катаракта, които нямат нищо против носенето на очила или контакти лещи за близко разстояние(четене, писане, готвене, плетене и други)
 • операцията по отстраняването на катаракта се заплаща от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Недостатъци на монофокалните вътреочни лещи

 • не дават възможност за зрение изцяло без очила и контактни лещи (нужно е носенето на очила при извършване на дейности на близко разстояние)
 • цената на лещата се заплаща от пациенти – не се покрива от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Цени на монофокалните вътреочни лещи

 • цените на монофокалните лещи са значително по-ниски от тези на мултифокалните и торичните (астигматични лещи) за имплантиране в око.
 • цените на монофокалните лещи варират от производителя на лещата и вида на лещата – дали има добавени филтри за защита на окото или не
 • цените варират в зависимост от това къде – в кой град, ще бъде извършена операцията и кой лекар офталмолог ще извърши операцията.
 • ориентировъчни цени на монофокалните вътреочни лещи са от 700 до 1300 лева за едно око в зависимост от горе изброените фактори, като най-важен е фактора за добавените филтри за защита на окото

Модели монофокални вътреочни лещи

AcrySof® SA е монофокална леща на американската фирма ALCON
AcrySof® IQ е монофокална леща на американската фирма ALCON

Лещи за корекция на зрението на няколко дистанции – МУЛТИФОКАЛНИ лещи за имплантиране

Думата мултифокални идва от технологията за направа на самата леща за имплантиране. Този вид лещи Ви гарантират добро зрение на няколко дистанции – близко и далечно виждане.

С развитието на технологиите фирмите производители на вътреочни лещи създават нови видове мултифокални (многофокусни) лещи гарантиращи добро зрение на още повече дистанции:

 • близко (четене, мобилен телефон)
 • средно (работа на лаптоп)
 • средно далечно (работа на стационарен компютър)
 • далечно (шофиране, разхождане в парка, планината или ходене на море)

При поставяне на тези леща, пациента ще вижда на всички тези дистанции без да има нужда от носене на очила или контактни лещи.

При имплантиране на тези лещи, резултатите от добро зрение са гарантирани до живот. С премахването на катарактата (помътнялата човешка леща) и имплантирането на мултифокална леща се профилактират заболявания на окото, точно като старческо перде.

Много често, пациенти, които трябва да носят очила за близко и далечно разстояние, но не желаят, или работата им не го позволява си имплантират такива лещи дори без да са развили катаракта. По този начин, освен че те придобиват добро зрение без нужда от допълнителна корекция, се извършва така наречената профилактика от очни заболявания като катаракта, които рано или късно засягат зрението на всички нас.

Предимства на мултифокалните вътреочни лещи

 • Може да коригират катаракта (старческо перде) и пресбиопия
 • Идеален избор за пациенти с катаракта, които искат да имат добро зрение на няколко фокуса и да виждат добре на всички разстояния – близо, далеч и всичко между тях
 • Идеален избор за млади и активни хора, които не искат да носят очила за близко или далечно разстояние и не са развили катаракта
 • профилактика на катаракта (старческо перде) за млади пациенти желаещи независимост от носене на очила или контактни лещи
 • операцията по отстраняването на катаракта се заплаща от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Недостатъци на мултифокалните вътреочни лещи

 • цената на лещата се заплаща от пациенти – не се покрива от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)
 • сравнително по-дълъг период на възстановяване поради факта, че мозъка трябва да свикне с “новото” стерео зрение (при до-големи диоптри)

Цени на мултифокалните вътреочни лещи

 • цените на мултифокалните лещи са значително по-високи от тези на монофокалните лещи за имплантиране в око.
 • цените на мултифокалните лещи варират от производителя на лещата и вида на лещата – дали позволява добро зрение на повече от два фокуса – многофокусни лещи
 • цените варират в зависимост от това къде – в кой град, ще бъде извършена операцията и кой лекар офталмолог ще извърши операцията.
 • ориентировъчни цени на мултифокалните вътреочни лещи са от 2500 до 3500 лева за едно око в зависимост от горе изброените фактори, като най-важен е фактора за производителя и възможността за повече от два фокуса

Модели мултифокални вътреочни лещи

AcrySof® IQ ReSTOR® ВОЛ на американската фирма ALCON е мултифокална леща

Лещи за корекция на Астигматизъм ТОРИЧНИ лещи

Думата торични идва от технологията за направа на самата леща за имплантиране. Този вид лещи Ви гарантират добро зрение на една дистанция – далечно виждане и коригират астигматизъм. Всеки пациент с астигматизъм знае колко размазано вижда и колко е важно да има добро зрение за всички ежедневни занимания и дейности, които извършва. За да виждате добре на близка дистанция се налага носене на очила – при по-възрастни пациенти.

При поставяне на тези леща, пациента ще вижда на далеч, като на контролния преглед извършван на 40 ден след операцията, ще се изпишат очила за четене и гледане на близо ако пациента има нужда от такива.

Предимства на торичните – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

 • Може да коригират катаракта (старческо перде) и астигматизъм
 • Гарантира добро зрение на далеч за пациенти с катаракта, които нямат нищо против носенето на очила или контакти лещи за близко разстояние(четене, писане, готвене, плетене и други)
 • може да се имплантират на по-млади пациенти, които нямат катаракта, но имат нужда от добро зрение без очила
 • операцията по отстраняването на катаракта се заплаща от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Недостатъци на торичните – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

 • не дават възможност за зрение изцяло без очила и контактни лещи (нужно е носенето на очила при извършване на дейности на близко разстояние)
 • цената на лещата се заплаща от пациенти – не се покрива от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Цени на торичните – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

 • цените на торичните лещи са значително по-високи от тези на монофокалните лещи за имплантиране в окото.
 • цените на торичните лещи варират от производителя на лещата и вида на лещата – дали има добавени филтри за защита на окото или не
 • цените варират в зависимост от това къде – в кой град, ще бъде извършена операцията и кой лекар офталмолог ще извърши операцията.
 • ориентировъчни цени на торичните вътреочни лещи са от 1600 до 2000 лева за едно око в зависимост от горе изброените фактори, като най-важен е фактора за производителя и добавените филтри за защита на окото

Модели торични – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

AcrySof® IQ Toric ВОЛ е астигматизъм коригираща леща на американската фирма ALCON

МУЛТИФОКАЛНИ лещи за корекция на Астигматизъм МУЛТИФОКАЛНИ ТОРИЧНИ лещи

Какви са вариантите за корекция на диоптри, астигматизъм и лечение на катаракта за пациенти с преобладаващ астигматизъм, които не желаят да носят очила или контактни лещи нито за близко, нито за далечно разстояние.

Има и такава група хора, които имат астигматизъм, но не желаят да носят очила или контактни лещи. Независмо от това дали те са млади и нямат катаракта, или са на възраста, при която са започнали първите признаци и симптоми за катаракта, тези пациенти се нуждаят от Мултифокални Торични лещи, за да виждат добре на всички дистанции, зрението им да не е замъглено и картините да не са изкривени и всичко това да се случва без нуждата от носене на контактни лещи и очила.

Предимства на мултифокалните торични – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

 • Може да коригират катаракта (старческо перде) и астигматизъм и да се гарантира добро зрение на всички дистанции
 • Гарантира добро зрение на далеч и на близо за пациенти с катаракта, които нямат желание да носят очила или контакти лещи
 • може да се имплантират на по-млади пациенти, които нямат катаракта, имат астигматизъм, но имат нужда от добро зрение на близо и далеч без очила
 • изработват се специално за всеки пациент и са персонално напаснати на база специфичната нужда от корекция
 • операцията по отстраняването на катаракта се заплаща от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Недостатъци на мултифокалните торични – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

 • поради нуждата от специфична астигматична компонента (всички пациенти имат различни диоптри и различен астигматизъм) изработването и доставката на тези лещи отнема около 4-6 седмици
 • цената на лещата се заплаща от пациенти – не се покрива от НЗОК (националната здравно осигурителна каса)

Цени на мултифокалните торични – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

 • цените на мултифокалните торични лещи са значително по-високи от тези на всички други лещи поради факта, че се изработват специално за пациента.
 • цените на торичните лещи варират от производителя на лещата и вида на лещата
 • цените варират в зависимост от това къде – в кой град, ще бъде извършена операцията и кой лекар офталмолог ще извърши операцията.
 • ориентировъчни цени на мултифокалните торични вътреочни лещи започват от 3500 лева за едно око в зависимост от горе изброените фактори, като най-важен е фактора за производителя.

Модели мултифокални торични – астигматизъм коригиращи вътреочни лещи

AcrySof® IQ ReSTOR® Multifocal Toric ВОЛ е мултифокална торична – астигматизъм коригираща вътреочна леща на американската фирма Alcon.

Лазер асистирана катарактална хирургия – Лазерна операция на катаракта

Друг важен момент на избор е начина, по който да бъде извършена операцията на катаракта. Модерните и развити очни клиники и болници разполагат с високо технологична апаратура позволяваща катарактална хирургия с много по-висока степен на точност, отколкото ръчната катарактална операция.

Като пример – лазерната система LenSx® може да извърши напълно автоматизирано част от най-важните стъпки в операцията на катаракта, като това гарантира компютърно зададени резултати непостижими дори за ръката на най-добрия и опитен лекар офталмо хирург. Допълнително тази технология намалява времето за въздействие върху самото око намалявайки възможността за увреждане на структурите на окото.

Естествено не всички очни болници и клиники притежават такава апаратура, затова е хубаво да обмислите и този вариант особено ако Ви се налага имплантация на скъпи – вискотехнологични лещи гарантиращи добро зрение на много дистанции – мултифокални лещи. При този вид лещи е от изключителна важност всички стъпки на операцията да бъдат извършени брилянтно.

Предимства на Лазерната операция на катаракта

 • компютърно гарантирани резултати
 • предвидимост на резултатите от операция на катаракта
 • намалява се времето за въздействие върху окото
 • безупречни резултати при по-скъпи премиум мултифокални лещи

Недостатъци на Лазер асистираната катарактална хирургия

 • не всяка клиника разполага с нужната апаратура
 • не всички очни лекари имат нужния опит и квалификация за работа с подобни лазери
 • не на последно място по-висока обща цена за цялата процедура по имплантиране на вътреочни лещи при катаракта и пресбиопия.

Цена на Лазер асистираната катарактална хирургия

Цената на лазер асистираната катарактална хирургия е добавка към цената на лещите. В зависимост от това дали искате да оперирате едно или двете очи цената на тази процедура се добавя към цената на лазерната операция на катаракта.

 • обикновено цената на лазер асистираната катарактална хирургия е от 400 до 600 лева за едно око

От какво зависи цената:

 • апаратурата за лазерна катарактална хирургия е изключително висока
 • за да се извърши лазерна операция на старческо перде се използва специален интерфейс. Представете си го като сондичка, която плътно прилепва върху окото. Тази сондичка е свързана с лазера, който извършва повечето стъпки от катаракталната хирургия напълно автоматизирано и гарантирано.

Инфографика – Стандартна или Лазерна операция на Катаракта (Старческо перде)

Стандартна операция на Катаракта (Старческо перде)

стъпка 1 – хирургът използва острие, за да направи разрез в роговицата

стъпка 2 – хирургът ръчно прави отвор в предната част на лещата (капсулорексис)

стъпка 3 – хирургът използва ултразвуков наконечник, за да разчупи лещата на малки парченца

стъпка 4 – чрез ултразвуковия наконечник, се изсмуква надробената катаракта

стъпка 5 – хирургът поставя вътреочната леща през микро разреза

Лазерна операция на Катаракта (Старческо перде)

стъпка 1 – използва се лазер, за да се направи разрез в роговицата

стъпка 2 – лазер прави отвора в пердната част на лещата (капсулорексис)

стъпка 3 – лазер разчупва катарактата на малки парченца

стъпка 4 – чрез ултразвуковия наконечник, се изсмуква надробената катаракта

стъпка 5 – хирургът поставя вътреочната леща през микро разреза

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако търсите добър очен лекар с богат опит в имплантиране на вътреочни лещи, ние можем да Ви помогнем и насочим към лекари професионалисти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в Корекцията на диоптри, Катаракта (Перде на очите) и Пресбиопия чрез вътреочни лещи

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *