Какво е Лазерна корекция на Зрението? – Видове Корекция на Зрението

Мнозина от вас за чували за различни начини за корекция, премахване и лечение на диоптри на очите. Лазерната корекция на зрението е един от най-популярните, най-бързите, доказани и дългосрочни начини на корекция на зрението. В световен мащаб, годишно се извършват над 1 милион лазерни корекции на зрението. Но какво точно е лазерна корекция на Зрението, каква е цената на лазерната корекция, кой е подходящ за тази процедура и кои са най-важните детайли, които трябва да знаете преди корекцията и по време на обстойния преглед? В тази статия ще научите:

Така наречената лазерна операция на очите е процедура, при която се оформя роговицата (прозрачната куполовидна структура в предната част на окото) така, че да се коригират проблеми със зрението (рефракционни грешки). Такива грешки на рефракцията (пречупването на светлината) могат да бъдат – Късогледство (миопия), Далекогледство (хиперметропия), Астигматизъм. Лазерната корекция на зрението е постоянна промяна на Вашето зрение, която намалява или елиминира нуждата от носене на очила или контактни лещи.
Рефрактивна хирургия – Лазерна корекция на зрението

Рефрактивната хирургия подобрява зрението и намалява или премахва изцяло необходимостта от носене на очила или контактни лещи.

Първото, най-важно нещо преди операцията е обстоен преглед от лекаря за оценка и определяне на това дали сте подходящ кандидат за лазерна корекция на зрението. Ако сте подходящ пациент за лазерна корекция на зрението, при извършване на манипулацията, Вашият очен лекар-хирург (офталмохирург) използва лазер и лазерен лъч, за да прекрои/преправи и оформи извивките на роговицата, което води до коригиране грешките при пречупване на светлината.

Видове Лазерна корекция на зрението:

Лазерно-асистирана ин ситу кератомилеза (LASIK).

По време на тази процедура, офталмохирургът прави тънко капаче в роговицата. Лекарят използва ексимерен лазер да извае формата на роговицата така, че след процедурата Вие да имате добро зрение. След това капачето се поставя повторно на мястото му.

Предимства на лазерна операция на очите (LASIK):

  • процедура, която работи и е доказано, че да коригира зрението
  • LASIK лазерна корекция на очите е процедурата свързана с най-малко болка/известна като най-безболезнена
  • резултатите са налице и зрението се коригира почти веднага или от деня след операцията LASIK лазерна корекция

Недостатъци на лазерната корекция на зрението с процедура (LASIK):

  • временен дискомфорт и зрителни нарушения
  • възможност за сухота в очите след LASIK

Рискове на лазерната корекция на зрението с процедура (LASIK):

  • усложнения свързани с капачето на роговицата
  • недостатъчна корекция, хиперкорекцията или регресия (възвръщане на диоптрите)
  • инфекция на очите

Горе изброените рискове са предимно рискове свързани с правилния подбор на пациентите. Има разписани златни правила за правилна преценка дали даден пациент е подходящ или не за лазерна корекция на зрението. Лазерната корекция на зрението не се извършва на всяка цена, като има и други начини за корекция на зрението. Особено ако пациента има тънка роговица, скрити очни заболявания, коригира единствено око или е емоционално нестабилен. Затова е изключително важно да изберете правилният лекар, който да направи обстоен преглед и да ви насочи към най-правилната процедура. Ако имате нужда от съвет, препоръки или повече информация, може да се свържете с нас, с радост ще ви насочим. Имаме години опит в сферата и работим само с най-добрите специалисти от всички региони на България.

Усложненията свързани с капачето на роговицата завидят от начина, по-който е направено това капаче.

С много прецизна апаратура (механизирано ножче), се прави капаче дебело няколко микрона, което внимателно се отваря за да действа лазера върху самата роговица. След приключване на действието на лазера, това капаче се затваря също така внимателно и то прилепва плътно.

Има и нови, по-модерни начини за направа на това капаче. Тези модерни начини не включват използване на ножче, а се използва друг вид лазер – фемтосекунден лазер.

Избирайки изцяло лазерна процедура, пациентите получават гарантирани резултати непостижими и за най-тренираната и професионална човешка ръка.

По този начин самите диоптри се коригират с ексимерен лазер, а капачето се прави с фемтосекунден лазер и се избягават усложнения свързани с правилната направа на flap (капачето върху роговицата) с микрокератом (механизирано ножче) и човешката намеса по време на процедурата е сведена до минимум.

Какви са стъпките по време на Лазерната корекция на зрението LASIK

Видове лазерна корекция на зрението LASIK

Има два основни вида лазерна корекция на зрението LASIK и те се различват по начина на оформяне на капачето на роговицата (flap). Капачето може да бъде оформено както механично (чрез използване на механизирано ножче) – чрез Микрокератом, или чрез лазер – Фемтосекунден лазер. Ако се използва лазер – процедурата е изцяло без употребата на каквито и да е било режещи инструменти и може да се нарече bladeless (без ножче). Резултатите са много по предвидими, поради компютърно зададените цели. Прилепването на капачето е многократно по-добро и поради този факт, се подобрява зрението и времето за възстановяване е много по-кратко.

Какви са стъпките по време на Лазерната корекция на зрението LASIK с Микрокератом


Какви са стъпките по време на Лазерната корекция на зрението LASIK с Фемтосекунден лазер

Факти и Митове за Лазерна корекция на зрението LASIK

Лазерна корекция на Зрението – Отговори на най-важните Въпроси!

Лазерно-асистирана субепителиална кератектомия (LASEK).

Вместо да се създава капаче в роговицата, хирургът разхлабва тънкия защитен слой на роговицата (епител) със специален алкохол. Очният лекар използва ексимерен лазер за промяна на извивката на роговицата и след това поставя повторно разхлабения тънък защитен слой- епител.

Фоторефрактивна кератектомия (PRK).

Тази процедура е подобна на LASEK, с изключение на това, че хирургът премахва епитела. Епителът ще се възвърне обратно естествено, съответствайки на новата форма на роговицата. При тази процедура, може да се наложи да се носят специални терапевтични лещи и превръзка, която да държи лещите. Това може да продължи няколко дни след операцията.

Какви са стъпките по време на Лазерната корекция на зрението PRK

Epi-LASIK.

Това е вариант на LASEK. Вашият лекар използва специално механизирано ножче – вместо алкохол – за да се отдели много тънък слой, приличащ на лист от епител. Офталмолога след това използва ексимерен лазер за реконструктуриране на роговицата и поставя повторно епитела.

Не съществува един най-добър метод за рефрактивна хирургия – лазерна корекция на зрението при астигматизъм, късогледство и дълекогледство, и затова решението трябва да бъде взето само след пълна и правилна оценка на Вашето зрение и задълбочено обсъждане с вашия лекар. Вашият начин на живот, работа, спорт и забавление са от решаващо значение, за това каква процедура да се избере спрамо Вашите диоптри.

Цена на Лазерната корекция на зрението?

Цената на Лазерната корекция на Късогледство (Миопия), Лазерната корекция на Далекогледство (Хиперметропия) и Лазерната корекция на Астигматизъм е еднаква в повечето очни клиники и болници в България, независимо какви са Вашите диоптри. Ориентировъчна цена за лазерна корекция на едно око е около 1200 до 1800 лева, като цената варира от това дали процедурата ще се извърши изцяло с лазери (фемтосекунден лазер за капаче на роговицата и ексимерен лазер за корекция на диоптрите) – без използването микрокератом за направа на роговичното капаче.

Предимства и недостатъци на Фемтосекундният лазер (лазерна автоматизирана направа на роговично капаче) при LASIK

Фемтосекундният лазер е нова за България технология, като водещите очни клиники и болници в София, Пловдив и Варна притежават такива лазери от края на 2014 година. Това е достатъчно дълъг период да се натрупа нужния опит, за постигане на отлични резултати. Предимствата на фемтосекундният лазер за направа на роговично капаче (flap) са напълно предсказуемите и прогнозируемите резултати от процедурата. Фемтосекундият лазер извършва направата на капачето с точност и прецизност непостижима за никой механичен инструмент и е несравнимо по точен и прецизен метод от микрокератома. Недостатъците на тази процедура са, че пациента минава през два лазера – лазер 1 – фемтосекунден лазер за направа на роговично капаче и лазер 2 – ексимерен лазер за премахване на диоптер. Друг недостатък е това, че често тази процедура по направа на роговично капаче с фемтосекунден лазер се доплаща допълнително. Цената варира от 400 до 600 лева на око и се определя от всяка клиника притежаваща такъв лазер. Редица очни клиники дори вече не предлагат механичната направа на роговично капаче с цел по-прецизни, по-предсказуеми и по-добри резултати след Лазерната корекция на Зрението.

Можете да научите повече за лазерната корекция на зрението:

Факти и Митове за Лазерна корекция на зрението LASIK

Лазерна корекция на Зрението – Отговори на най-важните Въпроси!

Ако имате въпроси свързани с лазерната корекция на зрението на Късогледство (Миопия), Далекогледство (Хиперметропия) или Астигматизъм, моля свържете се с нашите консултати. Те са изключително добре подготвени и могат да бъдат полезни при избора на най-правилната процедура и най-правилната клиника и очен лекар – офталмохирург.

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако сте решили, че е време да премахнете очилата или контактните лещи и нашият сайт Ви е информирал за най-важните детайли, етапи и неоходимите стъпки, който трябва да предприемете и вече сте готови бързо и лесно да започнете живот с по-добро зрение, ние от BetterVision.bg с радост ще Ви помогнем и ще направим преживяването Ви по пътя към по-доброто зрение още по-лесно и приятно. Дългогодишният опит на нашите консултанти, многобройните конференции, проучвания и срещи със специалисти от цялата страна ни помогнаха през годините да изберем само най-добрите офталмолози. Тук сме,за разберем индивидуалните Ви нужди и да Ви помогнем да осъществите контакт по възможно най-бързия начин с най-подходящия за Вас очен лекар с богат опит в Лазерната корекция на зрението в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в Лазерната корекция на зрението

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия: Какво е Лазерна корекция на Зрението е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *