Топ 6 ползи на Антиоксидантните храни
31.10.2017Как да забавим Катарактата (Старческо перде)?
20.03.2018Много от Вас може да са чували за Астаксантин (Astaxanthin), но да не са били сигурни как и защо този антиоксидант е важен за Вашето зрение и цялостното здраве на Вашият организъм. Този антиоксидант каротеноид може да бъде полезен при дегенерация на макулата и повишаване на имунната функция.
Какво представлява астаксантинът?
Той е подобен на бета-каротин, но има малка разлика в структурата и причинява радикална разлика в биологичната активност. Той е десет пъти по-силен от бета-каротин и до 500 пъти по-силен от витамин Е като антиоксидант. Уникалните аспекти на астаксантиновата структура му позволяват да премине “кръвно мозъчната бариера”, което означава, че може да донесе ползи за антиоксидантите директно на мозъка, очите и нервната система.
Този мастноразтворим каротеноид се намира в червените дрожди Phaffia rhodozyma, използвани в азиатската кухня. Също така се произвежда от водораслите Haematococcus и се натрупва в мускулите на сьомга, скариди, пъстърва и други розови морски дарове, когато ядат тези водорасли, което им дава розов нюанс.
Как действа астаксантинът?
Астаксантинът убива свободните радикали в тялото Ви, премахвайки свързаните с възрастта заболявания като дегенерация на макулата, като предотвратява тези нестабилни молекули да увреждат клетките ви. Антиоксадантът астаксантин също така подобрява функционирането на имунната ви система, като увеличава броя и активността на Т-клетките и макрофагите, два вида защитни клетки, които се борят с инфекцията и рака. За разлика от другите антиоксиданти, астаксантинът се намира както в клетката, така и извън нея, което й позволява да се бори със свободните радикали както вътре, така и извън клетката.
Астаксантин и Здравето на очите
Известно е, че някои каротеноиди спомагат за защитата на очната ретина от окислително увреждане. Лещата на окото фокусира входящата светлина върху фоточувствителната ретина, която след това предава визуални сигнали към мозъка. В централната област на ретината се намира макулата, която има най-висока плътност на фоторецепторите, която осигурява зрителната острота. Окисляването, тъй като от излагане на слънчева светлина, разгражда мембраните на ретината и вероятно води до увреждане или разрушаване на фоторецепторните клетки.
Астаксантинът помага при:
Очни проблеми, като свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Ранните изследвания показват, че комбинацията от астаксантин, лутеин, зеаксантин, витамин Е, витамин С, цинк и мед, приемана ежедневно в продължение на 12 месеца, подобрява някои проблеми в центъра на окото, но не подобрява проблемите във външните зони на окото при хора с макулна дегенерация, свързана с възрастта.
Неотдавнашно проучване показва, че астаксантинът е способен да пресече кръвната ретинална бариера и да упражнява антиоксидантни ефекти, за да спре разрушаването на ретината чрез спиране на светлинно индуцираната оксидация и предпазва фоторецепторите от дегенерация.
Цени на Хранителни добавки с Астаксантин (Astaxanthin)
Храни богати на Астаксантин
Астаксантинът е мастноразтворим каротеноид, който в своята стойност като антиоксидант е десет пъти по-мощен от бета-каротин и до 500 пъти по-силен от витамин Е. Той трябва да се приема чрез храна или добавка, тъй като не се произвежда от тялото.
Храни богати на астаксантин: Намира се в червената дрожди Phaffia rhodozyma, които се използват в азиатската кухня и се натрупва в мускулите на сьомга, скариди, пъстърва и други розови морски дарове, които ядат червените водорасли Haematococcus.
Ежедневна нужда: Може да се приема под формата на хапчета/таблетки/капсули, 4-10 mg дневно.
Свързани условия: Катаракта, отлепяне на ретината, дегенерация на макулата, има потенциал за подпомагане на състояния като болест на Алцхаймер, Паркинсон и гръбначния мозък.
Често задавани въпроси за Антиоксиданта Астаксантин
Какви са противопоказанията на Астаксантин
Астаксантинът е БЕЗОПАСЕН, когато се приема през устата като добавка. Астаксантинът се използва сам по себе си в дози от 4 до 40 mg дневно до 12 седмици. Той е бил използван безопасно в комбинация с други каротеноиди, витамини и минерали при 4 mg дневно до 12 месеца.
Астаксантинът е БЕЗОПАСЕН, когато се консумира в количества, открити в храната.
Специални предпазни мерки и предупреждения:
Бременност и кърмене: Не се знае достатъчно за употребата на астаксантин по време на бременност и кърмене. Консултирайте се с Вашият лекар и ако не е наложителна употребата на астаксантин – избягвайте употребата по време на бременност и кърмене.