Лазерна корекция на Късогледство (Миопия) – Мнения, Цени, Рискове

LASIK, или “Лазерно-асистирана ин ситу кератомилеза”, е най-често извършваната лазерна операция на очите за лечение на Късогледство (Миопия), Далекогледство (Хиперметропия) и Астигматизъм.

Подобно на други видове лазерна хирургия, процедурата LASIK оформя роговицата така, че да се даде възможност на светлината влизаща в окото, да бъде правилно фокусирана върху ретината. При лазерната корекция на Късогледство (Миопия), този процес гарантира по-добро и по-ясно зрение надалеч.

Лазерна корекция на Късогледство (Миопия)

Лазерната операция на очите е бърз, доказано ефективен и безболезен процес, който трае не повече от 15-20 минути за двете очи. Резултатите са подобрено зрение без нужда от носене на очила или контактни лещи, като резултата е почти мигновен и още след ставането от операционната маса можете да видите колко е часът на часовник окачен в операционната на очната болница. Обикновено до 24 часа зрението е напълно избистрено и няма никакви субективни или обективни дразнения.

Ако не сте подходящ LASIK кандидат, има редица други видове лазерна корекция на зрението като PRK , LASEK или Epi-LASIK. Друг вид рефрактивна очна хирургия – очна хирургия премахваща диоптри е имплантацията на вътреочни лещи, които премахват дългосрочната нужда от носене на очила и контактни лещи до живот.

Първото, най-важно нещо при вземането на такова решение е да се избере правилният лекар, който да насочи пациента към съответното лечение, което е най-добро за неговото състояние. Нашите консултанти могат да Ви предоставят правилната информация за това кое лечение е най-доброто за Вас, да ви дадат правилни насоки и да препоръчат очен лекар, който ще направи нужните изследвания и прегледи, за да се гарантира лечение и корекция на диоптри подходящи за Вашето състояние.

Какво е Късогледство (Миопия)

Как се извършва LASIK хирургия за лазерна корекция на Късогледство (Миопия)?

стъпка 1

Първата и една от най-важните стъпки в лазерната корекция LASIK  е направата на малко капаче на роговицата. Това капаче е наречено FLAP.

Има два варианта за направа на това капаче:

  1. Направа на капаче върху роговицата (flap) чрез механизирано офталмологично ножче наречено микрокератом.
  2. Направа на роговично капаче (flap) чрез лазер (лазер различен от този, който коригира диоптрите Ви) наречен фемтосекунден лазер.

Предимства и недостатъци на Микрокератома (механична направа на роговично капаче) при LASIK

Микрокератома е изпитан и дългоизползван метод чрез, който по механичен път се оформя тънко капаче, което не е изрязва докрай, за да може да бъде отворено и обратно върнато на мястото си след края на лазерната корекция на късогледството (миопия). Плюсовете са, че повечето лекари имат богат опит с тази технология, друго предимство е цената – не се доплаща за фемтосекунден лазер. Минусите на тази процедура са, че може да се прекъсне капачето и да се направи цяло капаче и това да затрудни правилното му връщане на мястото (full flap). Редица проучвания доказват, че поради механичната направа на това капаче на роговицата, може да има микроскопични неравности при затварянето му. Това може да доведе до не толкова предвидим презултат от лазерната корекция на Късогледство (Миопия). Лекарите с които работим са с много богат опит и хиляди операции зад гърба си и шансовете това да се случи са сведени до минимум.

Предимства и недостатъци на Фемтосекундният лазер (лазерна автоматизирана направа на роговично капаче) при LASIK

Фемтосекундният лазер е нова за България технология, като водещите очни клиники и болници в София, Пловдив и Варна притежават такива лазери от края на 2014 година. Това е достатъчно дълъг период да се натрупа нужния опит, за постигане на отлични резултати. Предимствата на фемтосекундният лазер за направа на роговично капаче (flap) са напълно предсказуемите и прогнозируемите резултати от процедурата. Фемтосекундият лазер извършва направата на капачето с точност и прецизност непостижима за никой механичен инструмент и е несравнимо по точен и прецизен метод от микрокератома. Недостатъците на тази процедура са, че пациента минава през два лазера – лазер 1 – фемтосекунден лазер за направа на роговично капаче и лазер 2 – ексимерен лазер за премахване на диоптер. Друг недостатък е това, че често тази процедура по направа на роговично капаче с фемтосекунден лазер се доплаща допълнително. Цената варира от 400 до 600 лева на око и се определя от всяка клиника притежаваща такъв лазер. Редица очни клиники дори вече не предлагат механичната направа на роговично капаче с цел по-прецизни, по-предсказуеми и по-добри резултати след лазерната корекция на Късогледство (Миопия).

стъпка 2

Хирургът след това сгъва назад вече оформеното роговично капаче, за да има достъп до основната част на роговицата (наречена строма) и премахва предварително зададените диоптри с помощта на ексимерен лазер.

Това е високо технологичен лазер използващ студен ултравиолетов светлин лъч за да премахне ( “изпари”) микроскопични количества от тъкан от роговицата. С промяната на роговицата, светлината навлизаща в очите на пациента вече може да се фокусира върху ретината и това да подобри зрението за далечно разстояние и да коригира Късогледството (Миопията).

За късогледи хора целта е да се изглади роговицата.

Действието на лазера продължава няколко секунди в зависимост от това, колко са големи Вашите диоптри. При стандартни диоптри, които не са много големи, действието на лазера е около 15-20 секунди.

стъпка 3

След приключване на действието на лазера оформящ роговицата, капачето (flap) се връща обратно на мястото си и обхваща цялата област, където тъканта на роговицата е била отстранена. По този начин роговицата се лекува по естествен път.

Какви са стъпките по време на Лазерната корекция на зрението LASIK

Видове лазерна корекция на зрението LASIK

Има два основни вида лазерна корекция на зрението LASIK и те се различват по начина на оформяна на капачето на роговицата (flap). Капачето може да бъде оформено както механично (чрез използване на механизирано ножче) – чрез Микрокератом, или чрез лазер – Фемтосекунден лазер. Ако се използва лазер – процедурата е изцяло без употребата на каквито и да е било режещи инструменти и може да се нарече bladeless (без ножче). Резултатите са много по предвидими, поради компютърно зададените цели. Прилепването на капачето е многократно по-добро и поради този факт, се подобрява зрението и се скъсява времето за възстановяване.

Какви са стъпките по време на Лазерната корекция на зрението LASIK с Микрокератом

Какви са стъпките по време на Лазерната корекция на зрението LASIK с Фемтосекунден лазер

Каква е упойката по време на LASIK? Боли ли ?

По време на лазерната операция на очите за Късогледство (Миопия) се поставят само локални капки анестетици, и не се изискват никакви бинтове или шевове. LASIK не е болезнена процедура и няма да изпитвате нищо по време на корекцията.

Какво е важно преди LASIK хирургия – Правилен подбор на пациентите за корекция на Късогледство (Миопия)!

Вашият очен лекар ще извърши цялостен и задълбочен преглед на Вашето зрение, за да се гарантира, че очите Ви са достатъчно здрави и нямате скрити очни заболявания. Лекарят ще оцени: формата и дебелината на роговицата; размер на зеницата; рефракционни аномалии (късогледство, далекогледство и астигматизъм); както и други заболявания на очите.

Кои са най-добрите кандидати за Лазерна корекция на зрението?

  • Лека / умерена форма на Късогледство (Миопия)
  • Лека / умерена форма на Далекогледство (Хиперметропия)

и / или

  • Астигматизъм
  • Достатъчна дебелина на роговицата

Много хора страдат от Астигматизъм. Той може да бъде коригиран независимо дали е само Астигматизъм, или пациента има Късогледство (Миопия) и Астигматизъм или Далекогледство (Хиперметропия) и Астигматизъм.

Важно условие е да има достатъчна дебелина на роговицата преди самата лазерна корекция, така че и да остане достатъчно дебела роговица след процедурата.

Цена на Лазерната корекция на зрението?

Цената на Лазерната корекция на Късогледство (Миопия), Лазерната корекция на Далекогледство (Хиперметропия) и Лазерната корекция на Астигматизъм е еднаква в повечето очни клиники и болници в България, независимо какви са Вашите диоптри. Ориентировъчна цена за лазерна корекция на едно око е около 1200 до 1800 лева, като цената варира от това дали процедурата ще се извърши изцяло с лазери (фемтосекунден лазер за капаче на роговицата и ексимерен лазер за корекция на диоптрите) – без използването микрокератом за направа на роговичното капаче.

Можете да научите повече за лазерната корекция на зрението:

Факти и Митове за Лазерна корекция на зрението LASIK

Лазерна корекция на Зрението – Отговори на най-важните Въпроси!

Ако имате въпроси свързани с лазерната корекция на зрението на Късогледство (Миопия), Далекогледство (Хиперметропия) или Астигматизъм, моля свържете се с нашите консултати. Те са изключително добре подготвени и могат да бъдат полезни при избора на най-правилната процедура и най-правилната клиника и очен лекар – офталмохирург.

Кои сме ние и как можем да Ви помогнем ?

Ако сте решили, че е време да се отървете от досадното Късогледство (Миопия) и нашата статия ви е информирала за най-важните детайли, етапи, за неоходимите стъпки, който трябва да предприемете и вече сте готови бързо и лесно да започнете живот с по-добро зрение, ние от BetterVision.bg с радост ще Ви помогнеми ще ви покажем правилния път. Дългогодишният опит на нашите консултанти, многобройните конференции, които посещаваме, проучванията в сферата на офталмологията и срещите със специалисти от цялата страна ни помогнаха през годините да изберем и работим само най-добрите офталмолози в страната. Тук сме, за разберем индивидуалните ви нужди и за да Ви помогнем да осъществите контакт по възможно най-бързия начин с най-подходящия за Вас очен лекар с богат опит в Лазерната корекция на зрението в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и цяла България.

Очни лекари с опит в Лазерната корекция на Късогледство (Миопия)

Нашите консултанти ще Ви насочат към най-добрите офталмолози!

Стремежа ни да информираме хората относно различните варианти и видове на корекция на очни заболявания и диоптри ни накара да направим този информативен сайт за по-добро зрение – BetterVision.bg

Споделете, за да помогнете и на други!

Ако тази статия е била полезна за Вас, със сигурност ще бъде полезна и на други хора, включително и Вашите най-близки. Моля използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да достигнем и помогнем на максимално най-много хора с очни проблеми и хора желаещи по-добро зрение без очила и контактни лещи!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *