Амблиопия (Мързеливо око) – Симптоми, Причини и Операция при деца и възрастни

Амблиопия (Мързеливо око) е очно заболяване, при което намалява зрението в едното око, причинено от необичайно развитие на това око. Началото на този процес започва от ранна детска възраст и често по-слабото, амблиопично или така нареченото мързеливо око се изкривява навътре или навън. Амблиопията обикновено се развива от раждането до 7-годишна възраст. Това е водещата причина за намаляване на зрението в едното око сред децата. Рядко ленивото око засяга и двете очи. Ранната диагноза и лечението могат да помогнат за предотвратяване на дългосрочни проблеми със зрението на вашето дете. Мързото око обикновено може да бъде коригирано с очила или контактни лещи или очни лепенки. Понякога се изисква операция.

В тази статия задълбочено ще Ви запознаем с най-важните детайли за това очно заболяване, като симптомите, причините за възникване, факторите повишаващи риска от развитие на това очно заболяване и не на последно място къде да намерите подходяща офталмологична помощ ако имате Амблиопия (Мързеливо око).

Симптоми на Амблиопия (Мързеливо око)

 

Признаците и симптомите на очното заболяване мързеливо око включват:

 • Окото се изкривява навътре или навън
 • Очите изглежда не работят заедно и не се движат в една посока
 • Лошо възприемане на дълбочината
 • Присвиване или затваряне на окото
 • Накланяне на главата при гледане
 • Анормални резултати от тестовете за скрининг на зрението

  Важно е да знаете, че понякога очното заболяване Амблиопия (Мързеливо око) не е очевидно без очен преглед.

 

Кога да посетите очен лекар офталмолог

 

Потърсете очен лекар за преглед на детето си, ако забележите, че окото му се скита или изкривява след първите няколко седмици от раждането му. Проверката на зрението е особено важна, ако има фамилна история на кръстосани очи, детска катаракта или други очни състояния.

За всички деца се препоръчва пълен очен преглед между 3 и 5 годинки.

Причини за Амблиопия

 

Мързеливо око се развива поради необичайно развитие на окото в началото на живота. Това неправилно развитие на окото променя нервните пътища между тънкия слой тъкан отговорен за предаването на светлинните сигнали навлизащи в окото към мозъка (ретина). Ретината се намира в задната част на окото. По-слабото око получава по-малко визуални сигнали. В крайна сметка, способността на очите да работят заедно намалява и мозъкът потиска или игнорира приноса на по-слабото око.

Всичко, което замъглява зрението на детето или предизвиква очите да се пресекат или да гледат навън, може да доведе до Амблиопия (мързеливо око). Честите причини за това състояние включват:

 • Мускулен дисбаланс (страбизъм). Най-честата причина за мързеливо око е дисбалансът в мускулите, които позиционират очите. Този дисбаланс може да накара очите да се изкривят навътре или навън и не им позволява да се движат координирано и да проследяват обекти заедно.
 • Разлика в остротата на зрението между очите (рефрактивна анизометрия). Значителна разлика между диоптрите във всяко око – често дължаща се на Далекогледство (Хиперметропия), но понякога и на Късогледство (Миопия) или несъвършенство на повърхността на окото, наречено Астигматизъм – може да доведе до мързеливо око. Обикновено се използват очила или контактни лещи, за да се коригират тези рефрактивни проблеми. При някои деца ленивото око се дължи на комбинация от страбизъм и рефрактивни проблеми.
 • Намалено зрение. Всеки проблем с едното око – като например затъмнено пространство в лещата (катаракта) – може да лиши детето от ясно виждане с това око. Наличието на амблиопия в ранна детска възраст изисква спешно лечение, за да се предотврати постоянна загуба на зрението в бъдеще. Не навременното откриване на амблиопия често води до най-тежката амблиопия след време.

Рискови фактори

 

Факторите, свързани с повишен риск от развитие на Амблиопия (Мързеливо око), включват:

 • Преждевременно раждане
 • Малки килограми при раждане
 • Семейната история на мързеливо око
 • Увреждания при рязвитието

Усложнения

Нелекуваното мързеливо око може да причини постоянна загуба на зрението. Амблиопията е причина за постоянна загуба на зрение при 2,9% от възрастните.

 

Как се поставя диагнозата Амблиопия (Мързеливо око)?

 

Вашият очен лекар ще проведе задълбочен очен преглед, проверяващ цялостното състояние на Вашите очи. По време на прегледа ще се изследват Вашите очи дали следят предмени правилно и дали не се скитат/изкривяват. Дали има различие в зрението между очите или лошо виждане и в двете очи. Може да се наложи да се накапят капки в очите за разширение на зениците за по-добро оглеждане на окото. Очните капки предизвикват замъглено виждане, което продължава няколко часа или един ден след разширяването на зениците.

Методите, използвани за тестване на зрението, зависят от възрастта и етапа на развитие на Вашето дете:

 • Деца до 3-годишна възраст. Освяващо увеличително устройство (офталмоскоп) може да се използва за откриване на катаракта. Други тестове могат да оценят способността на детето да фиксира погледа си и да следва движещ се обект.
 • Деца над 3-годишна възраст. Тестовете, използващи картини, могат да оценят зрението на детето. Всяко око се закрива, за да се изпробва другото.

 

Лечение на Амблиопия (Мързеливо око)

 

Важно е да започнете лечението на това очно заболяване мързеливо око възможно най-скоро в детството, когато се образуват сложните връзки между окото и мозъка. Най-добри резултати се получават, когато лечението започне преди 7-годишна възраст, като половината от децата на възраст между 7 и 17 години се повлияват от лечението.

Вариантите за лечение зависят от причината за мързеливо око и от това доколко състоянието засяга зрението на детето ви. Вашият очен лекар може да препоръча:

 • Коригиращи очила. Очила или контактни лещи могат да коригират проблеми като Късогледство (Миопия), Далекогледство (Хиперметропия) или Астигматизъм, които водят до Амблиопия, мързеливо око.
 • Очни лепенки. За да стимулирате по-слабото око, вашето дете може да носи очна кръпка/лепенки за закриване на по-силното око. Пластирът обикновено се носи от два до шест часа на ден, но задължително спазвайте предписанието на Вашия очен лекар.
 • Замъгляващ филтър. Този специален филтър се поставя върху стъклото на очилата на по-силното око. Филтърът замъглява по-силното око и работи подобно на очна лепенка за очи и се стимулира работата на по-слабото око.
 • Капки за очи. Има възможност да се предпишат капки, които замъгляват зрението на по-силното око за по-дълъг период от време и по този начин да се подсили работата на по-слабото око.
 • Операция. Ако очите на детето ви се изкривяват навътре или навън, лекарят може да препоръча хирургическа операция на очните мускули. Вашето дете може също да се нуждае от операция, ако има катаракта.Действащите лечения – като рисуване, игра с пъзели или компютърни игри – вече са на разположение. Ефективността на добавянето на тези дейности към други терапии не е доказана, но със сигурност няма да навреди.

За повечето деца с мързеливо око, Амблиопия, правилното лечение подобрява зрението в рамките на няколко седмици до няколко месеца. Лечението може да продължи от шест месеца до две години.

Важно е вашето дете да бъде наблюдавано за повторение на очното заболяване мързеливо око. Повтаряне може да се получи при до 25% от децата. Ако симптомите на Амблиопия се повторят, лечението трябва да започне отново.

Ако тази статия за Амблиопия (Мързеливо око) – Симптоми, Причини и Операция е била полезна за Вас, моля споделете я с Вашите близки, приятели или познати, които имат същия проблем. Благодарим Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *