Антиоксидантът е молекула, която инхибира окисляването на други молекули. Окислението е химическа реакция, която може да произведе свободни радикали, водещи до верижни реакции, които могат да повредят клетките. Ползотворното действие на различните видове антиоксиданти като тиоли или аскорбинова киселина (витамин С) прекратяват тези верижни реакции и помагат на клетките да бъдат здрави и предпазват организма от редица заболявания и състояния.
Антиоксидантите са изкуствени или естествени вещества, които могат да предотвратят или забавят някои видове клетъчни увреждания. Антиоксидантите се намират в много храни, включително плодове и зеленчуци. Те също така се предлагат като хранителни добавки. Примерите за антиоксиданти включват:
Зеленчуците и плодовете са богати източници на антиоксиданти. Има солидни доказателства, че приемането на храна, включваща много зеленчуци и плодове, е здравословно и официалната политика на здравните организации на редица страни настоява хората да ядат повече от тези храни. Изследванията показват, че хората, които ядат повече зеленчуци и плодове, имат по-ниски рискове от развитието на някои болести. Тези резултати са свързани с количеството антиоксиданти в зеленчуците и плодовете, други компоненти на тези храни, други фактори в диетата на хората и специфичния им начин на живот.
Редица научни изследвания, включващи повече от 100 000 души, са провеждани с цел установяване до каква степен антиоксидантните добавки могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак и Катаракта (Старческо перде на очите). В повечето случаи различните видове антиоксиданти намаляват риска от развитие на тези заболявания.
Антиоксидантите са вещества, които могат да защитят вашите клетки от въздействието на свободните радикали – молекули, произведени, когато тялото ви разрушава храната или е изложено на тютюнев дим и радиация. Свободните радикали могат да играят роля при сърдечни заболявания, рак, формирането на катаракта на очите и редица други заболявания.
Антиоксидантите се появяват често в дискусиите за добро здраве и профилактика на заболяванията, включително и в редица диети за добро зрение. Тези мощни вещества, които произлизат предимно от пресните плодове и зеленчуци, които ядем, забраняват (и в някои случаи дори предотвратяват) окисляването на други молекули в тялото.
Антиоксидантите са изкуствени или естествени вещества, които могат да предотвратят или забавят някои видове клетъчни увреждания. Диетите с високо съдържание на зеленчуци и плодове, които са добри източници на антиоксиданти, се оказват здравословни и изследванията показват, че антиоксидантните добавки са от полза и биха имали ползотворен ефект за профилактиката на редица заболявания.
Ето няколко съвета за максимално увеличаване на съдържанието на антиоксиданти в сварените зеленчуци:
Най-добрите антиоксидантни източници са плодовете и зеленчуците, както и продукти, получени от растенията. Добър избор на храни съдържащи антиоксиданти включват боровинки, малини, ябълки, броколи, зеле, спанак, патладжан и бобови растения като червени зърна или черен боб. Те се намират в зелен чай, черен чай, червено вино и тъмен шоколад. Можете да си набавите тези изключително полезни защитни вещества и чрез антиоксиданти таблетки и препарати като хранителни добавки.
Сокът от нар е далеч напред в списъка с напитки с най-високо съдържание на антиоксиданти – с най-малко 20%. Червеното вино е изненадващо на второ място. Акай плодовете са в средата на диапазона, докато студеният чай и сока от ябълки имат далеч по-малко от очакваното количество от тези полезни за клетките вещества.
Антиоксидантите може да са по-лесни за добавяне към вашата диета, отколкото може би си мислите. Въз основа на резултатите от редица проучвания, за данни за хранителните вещества, сами можете да видите най-важните топ 10 антиоксидантни храни:
Ако тази статия за различните видове Антиоксиданти е била полезна за Вас, то тя ще бъде от полза и на други, включително и най-близките Ви. Моля споделете статията с Вашите близки, приятели или познати, които може да имат ползва от тази информация. Благодарим Ви.