Антиоксиданти – Защо и какви Антиоксиданти да приемаме?
29.10.2017Астаксантин (Astaxanthin) – Ползи, Мнения и Цена на добавки с Астаксантин
27.12.2017Ползите за здравето от повишеното усвояване на антиоксиданти са изключително големи. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да е полезно за здравето на сърцето, може също да помогне за намаляване на риска от инфекции, някои форми на рак и да забави или напълно намали скоростта за формиране на Катаракта (Старческо перде на очите). Витамин С и биофлавоноидите са важни антиоксиданти, които помагат за поддържането на здравето на очите и тялото ви. Храните с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове и зеленчуци, също са отлични източници на биофлавоноиди. Увеличете приема на антиоксиданти, като ядете повече ядки, семена, бобови растения, плодове и зеленчуци.
Топ 6 ползи на Антиоксидантните храни
1. Защитете зрението и очите си
Антиоксидантите витамин С, витамин Е и бета-каротин имат положително въздействие върху предотвратяването на дегенерация на макулата или свързаната с възрастта загуба на зрението. Много храни, които осигуряват тези хранителни вещества, също така доставят антиоксиданти, наречени лутеин и зеаксантин, наречени витамини на очите и намерени в ярко оцветени храни като плодове и зеленчуци – особено листни зеленчуци и видове, които са дълбоко оранжеви или жълти.
Тези антиоксиданти се смятат за лесно транспортирани около тялото, особено за деликатните части на очите, наречени макулата и лещата. В действителност има повече от 600 различни вида каротеноиди намерени в природата, но само около 20 влизат в очите. (4) От тези 20, лутеинът и зеаксантинът са единствените, които се отлагат във високи количества в макулната част на очите, което е едно от най-ранните, което се уврежда по време на стареене.
Въз основа на концентрациите на неща като лутеин и други каротеноиди, примери за антиоксидантни храни, които предпазват зрението, включват спанак, зеле, плодове, броколи и дори яйчни жълтъци. Изследванията показват, че високоефективните източници на лутеин като спанакът са доказали, че намаляват дегенерацията, свързана с очите, и подобряват зрителната острота. (5) По същия начин флавоноидните антиоксиданти, открити в плодовете, като боровинки или грозде (също голям източник на антиоксидантния ресвератрол), могат да бъдат особено полезни при поддържане на зрението в по-напреднала възраст.
2. Бавно влияние на стареенето чрез намаляване на свободните радикални щети
Както е описано по-горе, най-важната полза от антиоксидантите е противодействието на свободните радикали, открити във всяко човешко тяло, които са много разрушителни за неща като тъкани и клетки. Свободните радикали са отговорни за приноса към много здравни проблеми и имат връзки с такива заболявания като рак и преждевременно стареене на кожата или очите.
Какво правят свободните радикали точно и защо са толкова разрушителни? Тялото използва антиоксиданти, за да се предпази от увреждането, причинено от кислорода. Електроните съществуват по двойки; на свободните радикали липсва електронен. Това е тяхното оръжие. Те “реагират” с почти всичко, с което влизат в контакт, ограбват клетки и съединения на един от техните електрони. Това кара засегнатата клетка или съединението да не могат да функционират и да превърнат някои клетки в “мошеници, търсещи електрон,” което води до верижна реакция в организма и пролиферация на свободните радикали. След това свободните радикали увреждат ДНК, клетъчните мембрани и ензимите.
3. Намалете ефектите от стареенето върху кожата
Може би най-забележимо, свободните радикали ускоряват процеса на стареене, когато става въпрос за външния вид и здравето на вашата кожа. Антиоксидантите могат да помогнат за борба с това увреждане, особено от хранителни източници с високо съдържание на витамин С, бета-каротин и други антиоксиданти.
Витамин А и С са свързани с намаляване на появата на бръчки и изсушаване на кожата. Витамин С, по-специално, е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на ефекта от окислителното увреждане, причинено от замърсяване, стрес или лоша диета. Дефицитът на витамин А е свързан и със сухота на кожата, лющене и фоликуларно удебеляване на кожата. Подобно на това как свободните радикали увреждат повърхностните кожни клетки, кератинизация на кожата, когато епителните клетки губят влагата си и станат твърди и сухи, могат да се появят в лигавиците на дихателните, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища.
4. Помощ за предотвратяване на инсулт и сърдечни заболявания
Тъй като антиоксидантите помагат да се предотврати увреждането на тъканите и клетките, причинени от свободните радикали, те са необходими за предпазване от сърдечни заболявания и инсулт. На този етап данните не показват, че всички антиоксиданти са ефективни при предпазване от сърдечни заболявания, но някои, като витамин С, изглеждат.
В американския вестник “Клинично хранене” се съдържа проучване, според което хората с високи нива на витамин С в кръвта им са имали почти 50% намален риск от инсулт. Безбройни проучвания установяват, че хората, които консумират високо растителни диети – натоварени с неща като пресни зеленчуци, билки, подправки и плодове – имат по-голям шанс да живеят по-дълго и по-здравословен живот с по-малко сърдечни заболявания. (6)
Департаментът по превантивна медицина и обществено здраве към Университета на Навара заявява: “Плодовете и зеленчуците са хранителни източници на естествени антиоксиданти и е общоприето, че антиоксидантите в тези храни са от ключово значение за обяснението на обратната връзка между приемането на плодове и зеленчуци и риска от (7) Въпреки това, когато става въпрос за здравето на сърцето, някои изследвания установиха, че използването на добавки на витамин Е или бета-каротин трябва да бъде “активно обезсърчено” поради увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания. риска от сърдечно-свързана смъртност. (8)
5. Може да помогне за намаляване на риска от рак
Проучванията установиха, че високият прием на витамин А, витамин С и други антиоксиданти може да помогне за предотвратяването или лечението на няколко форми на рак благодарение на способността им да контролират злокачествените клетки в тялото и да причинят спиране на клетъчния цикъл и апоптоза (разрушаване) на раковите клетки. Ретиновата киселина, извлечена от витамин А, е едно химично вещество, което играе важна роля в развитието и диференциацията на клетките, както и при лечението на рак.
Установено е, че рак на белия дроб, простатата, гърдата, яйчниците, пикочния мехур, оралните и кожните ракови заболявания са подтиснати от ретиноева киселина. (9) Друго проучване събира многобройни справки, показващи откритията на ретиноевата киселина в защита срещу меланом, хепатом, рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата. Съществуват обаче данни, които показват, че ползите от химикали като ретиноева киселина са най-безопасните, когато се получават от храната по-скоро, отколкото от добавки.
6. Може да помогне за предотвратяване на когнитивния спад, като деменция или болестта на Алцхаймер
Смята се, че окислителният стрес играе централна роля в патогенезата на невродегенеративните заболявания, но храната с гъвкава хранителна съставка изглежда намалява риска. Вестникът на Американската медицинска асоциация по неврология съобщава, че по-високият прием на храни, богати на антиоксиданти, като витамин С и витамин Е, може скромно да намали дългосрочния риск от деменция и болестта на Алцхаймер. (10)
Много проучвания са установили, че хората, които ядат растителни диети, съдържащи антиоксиданти, като средиземноморската диета, имат по-добра защита от познание. (11)
Научете повече за Антиоксидантите
Ако тази статия за Топ 6 ползи на Антиоксидантните храни е била полезна за Вас, то тя ще бъде от полза и на други, включително и най-близките Ви. Моля споделете статията с Вашите близки, приятели или познати, които може да имат ползва от тази информация. Благодарим Ви.